"Прави се така, че да има най-доброто за армията, но има пенсионери, има МВР, има жп работници, има лекари, учители, има хора в неравностойно положение, както и инфраструктурни обекти. Всеки си тегли чергата към себе си. Никого не съм обидил, нас ни нарекоха лобисти. Никога в този живот не съм бил такъв. 3 милиарда трябва да заминат веднага за самолети. Няма ли преди тях и други желаещи? Ще ги дадем, ще ги купим, но ще се пазарим."

Така премиерът Бойко Борисов коментира задочния си спор с президента Румен Радев за закупуването на нови самолети.

"Тези 3 милиарда като се дадат само за изтребителите, още 7 трябва да дадем за корабите и сухопътните войски. Това са 10 милиарда. Хайде да източим държавния резерв и да ги дадем за въоръжение и нищо няма да усетите срещу това", каза още Борисов.

Вчера той публично се усъмни, че "Грипен" са най-добрите изтребители. Затова парламентарната комисия ще направи оценка. Когато тази оценка бъде готова, щяло да се реже от бюджетите на други министерства и да се дава за отбрана.

По този повод президентът Румен Радев коментира от Ню Йорк пред БНТ, че Борисов е подведен от своите съветници по въпроса за избора на изтребители.

 „Не е добра практика отвъд океана да ми се дават съвети., - каза по този повод Борисов днес. - Изразявам уважение към всички. Като си дойде президентът, ще говорим."

Премиерът продължи:

 „Основен противник на НАТО е Русия. И ние с 9 самолета ще се изправим срещу тях?“

Същевременно Борисов се пошегува, че транспортният министър Ивайло Московски иска да се хвърля под влака, ако премиерът не му сменя вагоните и локомотивите.

"Държавническата политика е да намериш баланса на всички желаещи. Сега артисти искат поне 10 милиона за театрите“, каза Борисов.

Той говори в Бургас, където бе по повод откритията на експедицията Black Sea MAP.