„А вие защо протестирате?“, питаха много хора преди година. „Какво ще промените?“, „Нищо не зависи от вас“...

Преди 13 месеца хората се взривиха заради арогантността на управляващите да смъкнат завесата и да осветят превземането на държавата от мафията.

„Вие пък сте много претенциозни на жълтите павета“...

Мафията води до бедност. В класическата й форма от филмите тя не разрешава на хората да работят, освен ако не отделят сериозна част от приходите си за „охрана“. В доразвитата съвременна форма мафията превзема институциите – изпраща си депутати в парламента, назначава си прокурори, контролира ведомствата, които всъщност трябва да контролират.

И всичко е заради пари. Нашите пари.

Сега извадете лист и молив и започвайте да смятате:

3 милиарда и 500 милиона лева „пиши ги бегали“, както биха се изразили много хора. Това е размерът на отпуснатите кредити от КТБ, за които няма данни.

"Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3.5 млрд. лв., от 5.4 млрд.", съобщи ръководството на БНБ.

И за да е честно с народа, в прав текст допълва, че „не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредитите си“.

Това на български език означава, че следите ги няма. Заметени са. Кой крал – крал. Останалите да си припомнят пожара на Партийния дом и случайно подпаления архив.

Изнесените пари лично от Цветан Василев са грешна следа. Прокуратурата да прецени има ли престъпление или няма. Ако трябва да го издири някъде в Австрия, Южна Африка или Мексико, да го вкара в чувал и до му вземе парите. Той е ясен.

А къде са неговите съучастници?

Сам ли Цветан Василев превърна банката си в четвъртата по големина в България? И #КОЙ реши да трупа там огромна част от държавните пари?

Сам ли Цветан Василев печелеше приватизационни процедури и се оказа в ситуация да контролира огромна част от икономиката?

Само на себе си ли е отпускал кредити Цветан Василев и къде са досиетата за парите, които са отпускани на фирмите, които на хартия не са на Делян Пеевски?

Само на себе си ли правеше услуги Цветан Василев, когато отпускаше пари за медии-бухалки, партии тип ГМО и угодни за властта културни и спортни мероприятия?

Кого всъщност прикриват липсващите досиета от банката? Получателите на парите, политическите покровители или Българската народна банка?

Отговорите са много лесни – спомнете си кой управлява от десетина години насам, кой има влияние в съдебната система, кой избира ръководството на БНБ, кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС?

Заметените досиета прикриват липсата на държава, защото не може да бъде наречена държава територия, на която една банка расте, раздава пари наляво и надясно, а после парите изчезват просто така.

А БНБ е силно изненадана

Ролята на централната банка е точно да контролира търговските банки и да не допуска подобни случаи. Сега слушаме оправдания – ама то било работа на един човек, ама то документите ги нямало, ама то законът...

Ама то и вас ако ви няма, ситуацията ще бъде не по-лоша, нали?

Досиетата ги няма, защото ако някой ден се намери прокурор, който да ги прочете, всички изброени по-горе трябва да се озоват при Цар Киро.

А на нас, честито! Получихме сметката за това, че не си свършихме работата през последната година.