След като държавата отложи решението за възстановяването на лиценза на оръжейния завод "Емко" за 25 септември, дружеството взе спешни мерки за оцеляването си на търговската карта. 

На 18 септември е поискано „вписване на обстоятелството“ за назначение за управител на Марийка Радомирлиева - Букорт. Тя заменя в структурата на управлението сина на мажоритарния собственик на завода Христо Гебрев, показва справка в Търговския регистър. Вписването на новата управителка още не е факт, а е със статус "обработва се", но заявителите от "Емко" са изпълнили указанията на агенцията. Документът, който се обработва за вписване, е с днешна дата. 

Титулярът Емилиян Гебрев е разследван от прокуратурата за източване и престъпното придобиване на русенския военен завод "Дунарит“, за който от месеци се води истинска война, в която и българската държава се намеси като "одържавяваща" страна.

Конкретно, лицензът за внос и износ на "Емко" - другата собственост на Гебрев, бе прекратен с мотив от държавата - нарушения на правилата за съхранение на боеприпаси. Лицензът е отнет за шест месеца или до отстраняването на нередностите. 

Междувременно бе спрян и лицензът на русенския военен завод "Дунарит" заради обвиненията на държавното обвинение за източването му от Гебрев, смятан за близък до фалиралия банкер Цветан Василев.

За да предотврати следващи атаки срещу притежавания от него "Емко", в началото на август 2017 г. Емилиян Гебрев прави сина си Христо мажоритарен акционер. 

През миналата седмица обаче и той бе уличен от държавното обвинение за участие в престъпна група. Споед законодателството ни повдигнати обвинения на управител на военно предприятие е основание за отнемане на лиценз - така твърди и в няколко интервюта икономическият министър Емил Караниколов.

Преди два дни от "Емко" искат нова смята - Марийка Радомирлиева -Букорт (б.р. видимо без обвинения) да поеме поста на управител.  

Най-вероятно целта на промяната е да не бъде заплашено възстановяването на лиценза на "Емко" с мотивите като при "Дунарит".