С наближаването на федералните избори мнозина в Германия се интересуват какви изненади готви Москва за Мути, или Мама, както доста хора наричат канцлерката Ангела Меркел с любов или ирония, пише изданието "Дейли бийст".

Либералите по цял свят възлагат на 63-годишната фрау канцлер най-големите си надежди в момент на неустойчиво американско лидерство. И именно по тази причина чиновниците в Бундестага очакват "руски иненади" в последните дни преди вота на 24 септември.

Нилс Анен - водещ експерт на Бундестага по външните работи, твърди, че Берлин вече три години наблюдава руските усилия, имащи за цел да дискредитират и да се подиграят с германските институции и европейските ценности.

"Руските хакери ни атакуваха в Бундестага през 2015 г., но засега не са огласили никакви данни, откраднати от Меркел и други чиновници - споделя Анен. - И макар да сме чули думите на руския външен министър Сергей Лавров, президента Владимир Путин и премиера Дмитрий Медведев, че Кремъл няма намерение да се меси в нашите избори, не съм толкова наивен да вярвам, че това означава нещо. Опитваме се да бъдем подготвени за всякакви събития."

Очевидни са опитите на Москва да разпали и използва емоциите на близо 4 милиона руски говорещи граждани на Германия, отбелязва "Дейли бийст". Историята с "момичето Лиза" в крайна сметка се оказа фалшива новина, но тя вдъхнови много руски говорещи германци да подкрепят крайно дясната популистка партия "Алтернатива за Германия" (АзГ). Стотици имигранти от бившите съветски републики и яростни критици на европейската демокрация влязоха в редиците на АзГ през изминалите три години. Сред тях има няколко руски сътрудници, работещи в партийната централа в Берлин. В Германия все още недоумяват защо московските чиновници, включително външният министър Сергей Лавров, така и не се извиниха за започнатата от тях в Берлин кампания, основана върху очевидно фалшивата история за изнасилване.

Политическият наблюдател Борис Райтшустер описва в книгата "Скритата война на Путин" мрежа от активисти, действаща в Германия с подкрепата на Кремъл.

"Сякаш някой в Москва натисна копчето и активира "спящи войници" в съответствие с някакъв стар наръчник на КГБ", споделя той пред "Дейли бийст".

Райтшустер е особено обезпокоен от редицата спортни клубове, носещи името "Система". Там се преподават бойни изкуства по системата на руските спецчасти, разработена от ГРУ - Главното разузнавателно управление към армията. Това привлича много ентусиасти. След това някои са подбирани за обучение в Русия,където могат да бъдат вербувани за агенти и да работят за Москва след завръщането си в Германия.

Професор Мартин Емер от Свободния университет в Берлин наблюдава финансираните от Кремъл медии Sputnik и Russia Today (RT). Наскоро той видял в сайта на немскоезичната емисия на RT статия за доклад от 50-те години на ХХ век, в която се твърди, че ЦРУ заявило, че Хитлер бил оцелял от Втората световна война. Това е пример за антиамерикански новини по обичайната схема - "RT се подиграва с идиотите от ЦРУ".

"Ако се зачете човек, там няма неверни факти, но схемата показва наличието на стратегия по мобилизиране на хората", отбелязва Емер.

А изданието заключава, че антиамериканската риторика е ориентирана както към немски говорещата, така и към руски говорещата аудитория, като превръща бъдещите отношения между Русия и Германия в една от ключовите теми на изборите.

"Никой в Германия не е русофоб. Повечето германци обичат руската литература, музика, икат Сибир да остане руски, а да не стане китайски. Ние искаме да видим процъфтяваща, модернизирана Русия - заявява Карл-Георг Велман, председател на групата в Бундестага, занимаваща се с германо-руските и германо-украинските отношения. - Но мнозинството германци не одобряват политиката на Путин, "хибридните войни" на Кремъл, които целят да подкопаят нашата демокрация. Това са напразни усилия. Нищо не може да накърни репутацията на Меркел."

Велман се надява, че след загубата във Франция на крайно дясната кандидатка Марин льо Пен, която бе подкрепяна от Кремъл, Москва ще престане да харчи напразно милиони долари и сериозно ще се замисли за помирение с Европа.