Парламентът избра набързо и почти без дебати своите представители във Висшия съдебен съвет (ВСс) За бъде избран всеки кандидат трябваше да получи поне 2/3 от гласовете или 160 депутати.

Ето имената на избраните, партиите, които ги издигат, гласовете "за", "против" и "въздържал се", които получиха и колегията във ВСС, в която ще участват:

ГЕРБ

Гергана Мутафова - 222, 0, 3, прокурорска колегия

Вероника Имова - 227, 0, 1, съдийска колегия

Калина Чапкънова-Кючукова - 209, 0, 3 прокурорска колегия

Боян Магдалинчев. - 213, 0, 6, съдийска колегия

БСП

Даниела Маринова-Марчева - 226, 0,0, съдийска колегия

Драгомир Кояджиков - 228, 1, 0, съдийска колегия

Светлана Бошнакова - 224, 0, 1 прокурорска колегия

ДПС

Пламена Апостолова - 191, 5, 16, прокурорска колегия

Стефан Гроздев - 198, 4, 14, съдийска колегия

"Обединени патриоти"

Йордан Стоев - 184, 7, 23, прокурорска колегия

Боян Новански.- 200, 0, 11, съдийска колегия

Не виждам нищо лошо, когато политиците постигат консенсус. Това заяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите за избор на представители на парламента във Висшия съдебен съвет (ВСС). Той изтъкна, че днешният ден е очакван от цялото българско общество.

"Изслушването беше прозрачно за българските граждани. Това е доказателство, че изборът е прозрачен. Направихме конституционни промени, за които никой не вярваше, че са възможни. Разделението на ВСС на прокурорска и съдийска колегия дава допълнителна самостоятелност. Изборът няма да стане с обикновено мнозинство, а с квалифицирано. Не виждам нищо лошо, когато политиците постигат консенсус. За някои от текстовете в промените в Конституцията достигнахме 204 депутати. Каузата е, когато намираме общите пресечни точки. По този начин можем да издигнем авторитета и на народните представители, и на съдебната власт", заяви Цветанов.

Представителите на парламента във ВСС не са представители на политически партии. Това заяви депутатът от БСП Крум Зарков по време на дебатите. Той поясни, че квотното разпределение не може да бъде аргумент и това, че една партия е най-голяма, не може да й дава право на най-много представители във ВСС.

"Издигнахме прекалено малко кандидати, остава усещането за наличието на договорки", заяви Зарков.

Според него всички кандидати са се представили добре на изслушването и в техните концепции няма големи разминавания.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки изтъкна, че не е без значение медийният образ на всеки кандидат. Според него в обществеността се прокрадва съмението, че за членове на ВСС ще бъдат избрани "послушни магистрати", които ще защитават интереси на различни олигархични кръгове.