Иззетите заразени с фипронил яйца вече са към 1,5 млн. броя. Това съобщи пред бТВ земеделският министър Румен Порожанов. Всеки ден кокошките, третирани със забранения препарат, добавят нови 100-120 хил. яйца и има натрупване на възбранените яйца.

Тези яйца са били основно за българския пазар, като само за Кипър е имало около 7000. Порожанов уточни, че фипронилът е забранен за третиране на продуктивни животни, но може да се използва за обезпаразитяване на домашни животни.

"Информацията, която дойде от Белгия и Холандия, показва, че там се ползва за подсилване на другите препарати. Неслучайно там, докато не се изясни, бяха затворени стотици ферми", обясни министърът.

За пореден път той каза, че заразените яйца стават опасни за организма, когато човек, който е около 70 кг, консумира 70-80 яйца за около седмица. Министърът добави, че на страницата на министерството ще има качена информация за предприетите мерки и за нивата на опасност, като основната цел е да се върне доверието на хората.

Порожанов заяви, че фипронилът не е параметър, който е задължителен в изискуемите лабораторните анализи и изследвания, тъй като е забранен.

Земеделският министър коментира и темата за двойния стандарт в качеството и цените на храните в Европа и у нас. Той посочи, че темата вече ще влезе в дневния ред на евродепутатите и ще има решения на въпроса.

Според българските анализи 20% от изследваните продукти са с различни съставки. Това не ги прави опасни за здравето, а изискването на опаковката да е посочено какво съдържа продуктът е спазено.

"Разликата е търсена определено. Мотивите на производителите са били, че искат да се съобразят с предпочитанията на съответния пазар, което не е сериозно. Платежоспособността на българина също не е фактор", каза Порожанов.

Според данните има продукти с 90 до 107% по-скъпи при детските храни.