Учениците, които вчера пребиха учител с дървен кол в Професионалната гимназия по селско стопанство, са задържани за срок от 24 часа, съобщи главният секретар на МВР Младен Маринов по Нова тв.

"Този случай е симптоматичен за обществото и за агресията, която е сред подрастващите, особено към учителите. Едно от лицата е на 19 години, два пъти е повтарял учебни години. Лицето, което реално е извършило удара, е в 10-и клас и е 17-годишен. Лицето се води непълнолетно, но ако е осъзнавало това, което извършва, то е наказателно отговорно", уточни той.

На извършителите на побоя ще бъде повдигнато обвинение по чл. 325 за лека телесна повреда по хулигански подбуди.

Главният секретар на МВР няма обяснение какви са мотивите за побоя над учителя.

"Хулигански подбуди, няма обяснение. Такъв тип хора са склонни към такъв тип поведение", каза той, без да се уточни какво точно има предвид.

„Започнало е бързо производство, което ще приключи в рамките на седем дни", каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Това е първият подобен инцидент, твърди директорът на училището в Садово Димитър Йорданов.

„Колегата е откаран в болница с хематом. Прегледан е и е пуснат за домашно лечение. Той е в добро състояние. Засега не е казал, че няма да се върне на работа”, уточни той.

Директорът добави, че ще направи всичко необходимо да се изяснят причините за случилото се и учениците да понесат наказанието си. Трите момчета нямат криминални регистрации. 

„Не съм разговарял с родителите им все още. Децата са от ромски произход. Родителите работят”, каза още Йорданов.