Народното събрание (НС) трябва да излъчи своите 11 членове във ВСС с мнозинство от поне 160 гласа "за". В парламента започна обсъждането на кандидатурите. За 11-те места във ВСС има 18 предложения. Не всички обаче са познати имена в магистратската гилдия, още по-малко извън професионалните среди. Ето кои са предложенията на партиите.

Предложенията на ГЕРБ

Един от кандидатите на ГЕРБ за новия ВСС е съдията от ВКС Вероника Имова. През годините е разглеждала ред шумни наказателни дела. През 2016 г. Имова и други двама съдии потвърдиха присъда от 6 г. затвор за Златомир Иванов-Баретата, който бе обвинен като тартор на наркобанда. От година Имова е начело на Комисията по атестирането и конкурсите към съдийската колегия на ВСС. 

От ГЕРБ искат във ВСС и друг върховен съдия – Боян Магдалинчев, който е зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС). Той вече веднъж е бил член на съвета - от 1999 до 2003 г.

Други предложения на ГЕРБ са Калина Чапкънова и Гергана Мутафова.

Чапкънова оглавява Бургаската окръжна прокуратура от 2010 г. Тя е един от прокурорите по делото за атентата на летище Сарафово през 2012 г. и поддържа обвиненията срещу канадския гражданин Хасан ел Хадж Хасан и австралиеца Мелиад Фарах в спецсъда.

Мутафова е районен прокурор на Пловдив и за втори път ще се бори за място във ВСС. През май т.г. тя не успя да влезе от магистратската квота.

Самостоятелна кандидатура издигна депутатът от ГЕРБ Георги Марков. Той номинира адвокат Мирослав Джеров, син на бившия депутат от СДС проф. Александър Джеров.

Предложенията на БСП

От БСП имат шест кандидати.

Едно от предложенията е съдията от ВАС Марина Дойчинова.

Друга номинация на БСП е съдия Диана Хитова от ВКС. Хитова е свързана с БСП, вече е била соцдепутат, а през 2009 г. е избрана пак от социалистите за член на Комисията за защита на конкуренцията.

Маринела Тотева от Върховната административна прокуратура е третата номинация на БСП.

Прокурор Светлана Бошнакова отново е предлагана от соцпартията. През 2011 г. тя стана съдебен инспектор, а след края на мандата през 2015 г. се върна на работа във Върховната касационна прокуратура.

Даниела Марчева от Апелативния съд в София и съдията от Апелативния спецсъд Драгомир Кояджиков са последните 2-ма номинирани от БСП. Марчева се занимава с търговски спорове. През 2012 г. Кояджиков и двама негови колеги си пуснаха от ареста цигарения бос Тодор Хаджижеков-Тошко Поршето и предизвикаха реплики от страна на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

Изборът на "Обединените патриоти"

Те са издигнали кандидатурите на зам.-шефа на Софийската апелативна прокуратура Йордан Стоев и на адвокат Боян Новански.

За Новански препоръка са изпратили 13 съдии, адвокати, частни съдебни изпълнители и нотариуси. Сред тях са бившият зам.-директор на Националната следствена служба (НСлС) Свилен Тормаков, бившият и.д. шеф на Софийския районен съд Стефан Милев и др.

Кого предлага ДПС

Зам.-шефът на апелативния съд в София и ръководител на Търговската колегия Стефан Гроздев е едно от предложенията на ДПС. Повече от 2 г. Гроздев бе и.д. шеф на съда след отстраняването на Веселин Пенгезов през 2014 г.

Следователката Пламена Апостолова е другата предпочетена от Движението. От 2014 г. тя завежда специализиран отдел "Стопански" в НСлС, а от лятото на м.г. е командирована в Софийската градска прокуратура, където е шеф на следствения отдел.

Две предложения от "Воля"

"Воля" издига Владислав Томов от районната прокуратура във Варна. Другият кандидат на хората на Марешки е и адвокат Ангелинка Николова, бивша съдийка от Търговище. 

Независимият депутат Ангел Исаев също има номинация - адвокат Нели Виодорова от София.

Десни партии призоваха да не се подкрепят 4-има от кандидатите. Ето кои и защо:

Съдия Стефан Грозев, един от най-ярките примери за съдия, чиито решения с години ерозират общественото доверие в интегритета на съдебната власт. Обществените съмнения около него са толкова силни, че дори настоящият състав на ВСС двукратно отказа да му гласува доверие като председател на САС.

Съдия Боян Магдалинчев, който беше основно действащо лице в порочния модел на администриране на Върховния административен съд, породил множество скандали и съмнения за манипулиране на дела. Ясно е, че г-н Магдалинчев не може да бъде лице на реформата в съдебната власт, независимо дали едно реално проучване би потвърдило или отхвърлило съмненията, че той в много отношения наследи ролята на Венета Марковска.

Адвокат Боян Новански, чиито връзки с бившия следовател Петър Петров („Петьо Еврото“) са особено компрометиращи.

Прокурор Йордан Стоев, който потвърди отказа за образуване досъдебно производство по сигнала срещу Делян Пеевски, Цветан Василев, Николай Бареков и големия брой кредити към свързани лица, отпускани от вече фалиралата КТБ.