Президентът Румен Радев, който е в Ню Йорк за сесията на ООН, коментира посланието в речта пред Общото събрание на американския държавен глава Доналд Тръмп.

Той обясни, че е впечатлен от отправеното послание, че ООН ще бъде силна организация, ако в нея членуват силни и суверенни, независими държави.

Това е послание, което подчертава необходимостта да отстояваш интересите на своята собствена страна и народ, независимо в какви организации и съюзи участваш, и от него може да се поучим, подчерта Румен Радев.

„Не знам дали се чува в България, че за да бъдеш фактор в дипломацията и за да се чува твоят глас, трябва да имаш съответната военна мощ. Те не могат да съществуват разделени. Президентът Тръмп го обяви много ясно и тази година САЩ имат най-големия военен бюджет и най-силната армия. Нека да видим защо той мисли така и как ние мислим у нас“, добави още президентът, цитиран от пресслужбата на президентството.

От трибуната на Общото събрание на ООН Доналд Тръмп обяви вчера, че ще направи американската армия най-силна в цялата история. Тази година бюджетът на САЩ за военни разходи е 700 милиарда долара.

Ще унищожим тотално Северна Корея, ако се наложи да се защитим и да защитим съюзниците си, заяви още Тръмп. Той остро критикува и Иран, и Венецуела.

Общото мнение на наблюдателите по света е, че подобна остра реч в ООН не е произнасял нито един президент на САЩ. Димпломати и политически коментатори я характеризират като "реч с езика на омразата".

За разлика от тях израелският премиер е положително настроен към казаното от Тръмп и заяви:

"През цялата си 30-годишна политическа кариера не съм чувал по-смела реч".

Оценката на Радев идва в момент, когато в България се води спор за отпускането на пари за бойни самолети и други видове въоръжения в армията. Според Борисов само за изтребители трябва да се платят 3 милиарда, а още 7 милиарда са необходими за друг вид оръжия. А на опашката чакат пенсионери, полицаи, лекари, артисти, учители... И всички дърпат чергата към себе си.

"Време е президентът да разбере, че вече не е шеф на ВВС, а президент на всички българи", обяви премиерът. 

И добави, че не е добра практика да му дават съвети отвъд океана. Именно от Ню Йорк Радев заяви, че съветниците подвеждат Борисов с глупави становища за избора на изтребител.

Румен Радев с президента на Украйна Петро Порошенко.

Президентът Радев имаше среща в рамките на форума на ООН с колегата си от Украйна Петро Порошенко.

 „Разбрахме се, че няма да има никакви ограничения за изучаване на български език в училищата и като количество и като качество на часовете“, коментира българският държавен глава пред журналисти след края на срещата по повод новоприетия в Украйна Закон за образованието и опасенията у нас, че ще засегне българите в тази страна.

Очаква се тази вечер към 19 часа българско време президентът Радев да говори пред Общото събрание на ООН.