Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц се изправя в неделя, 24 септември, срещу Ангела Меркел в надпреварата за канцлерството.

Макар социологическите проучвания да вещаят провал за Шулц, той не унива. Трябва обаче да стане чудо свисше, за да може за четири дни до вота да стопи преднината от 14 на сто в полза на десницата на Меркел – ХДС/ХСС.

Още по-драматичен за Шулц е друг резултат от последните социологически проучвания. Ако канцлер се избираше пряко, 51 на сто от запитаните биха пуснали бюлетина за Ангела Меркел, едва 25 на сто за кандидата на социалдемократите за правителствен ръководител.

Кой е Мартин Шулц, който и без матура стигна до върховете на европейската политика?

Роден е на 20 декември 1955 г. в 55-хилядния град Ешвайлер, западната федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Той е най-малкият от петте деца в семейството. Бащата Алберт Шулц е полицай, симпатизира на социалдемократите. Майката Карла е от буржоазно семейство, членува в консервативния ХДС.

Синът Мартин записва гимназия, на два пъти повтаря класове, стига до 10-и клас, но не успява да продължи и да вземе матура. Става продавач в книжарница. Мечтата му е да стане футболист, играе в отбора на Кьолн, но тежка травма попарва амбицията му за футболна кариера. Дави мъката си в алкохол, но успява да се излекува.

През 1974 г. стъпва в Германската социалдемократическа партия, а 10 години по-късно е избран за общински съветник в град Вюрзелен. През 1987 г., едва на 31 г., е избран за кмет на града. Той е най-младият градоначалник в цялата федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия.

През юни 1994 г. вече е депутат в Европейския парламент, където гради завидна кариера. През 2004 г. с внушителната подкрепа от 98,1 от гласовете е избран за председател на фракцията на социалдемократите. През 2012 г. вече е председател на Европарламента, на същия висок пост е избран и през 2014 г.

Меркел го познава като човек с обиграна реторика и с богат опит в политически битки. Самата тя през 2014 г. подкрепи кандидатурата му за председател на Европейския парламент.

Сатиричното издание "Шарли ебдо" излезе на корицата си през февруари т. г. с карикатура как Меркел обезглавява Шулц. Обяснението - солидарност със списание "Шпигел", което пусна карикатура как Тръмп обезглавява статуята на свободата.

През декември м. г. Шулц обяви, че няма да се кандидатира за още 2 години начело на ЕП и че се връща в родината си, за да се посвети на националната политика. Истинската му цел е да бъде избран за канцлер.

Извън прожекторите

Докато политикът Мартин Шулц обича светлините на прожекторите и публичните изяви, личния си живот държи далеч от камери и журналисти. На страницата си в интернет е написал:

“Постигнали сме с Инге споразумение да държим настрана политиката от личния ни живот. Това е много важно за мен и моето семейство.”

Наскоро обаче заяви, че без съпругата си не би бил това, което е. Не можел да си представи живота си без нея.  

Пред сп. “Бригите” Шулц признава, че любовта му с Инге е била от пръв поглед. Запознали са се на 15 май 1985 г. На 21 май вече заживели заедно, а на 15 ноември с. г. минали под венчило. Приятели го укорявали:

“Ти луд ли си да заживееш с жена, която познаваш от три дни?”

Шулц бил убеден в правилността на избора си:

“Още от първата ни среща за мен беше ясно, че това е жената, с която искам да бъда.”

И така вече 32 години.

От брака им се раждат син и дъщеря. Шулц е благодарен на Инге за нейната всеотдайност и грижовност като майка и съпруга. Докато той се отдава на политиката, пътува постоянно, пребивава продължително време в Брюксел и Страсбург, съпругата му се грижи за децата и дома в град Вюрзелен.

Инге и Мартин Шулц са неразделни 32 години.

Неотдавна Мартин Шулц направи и интересно признание пред камера на тв Ве Де Ер. На 9 ноември 1989 г. съпругата му звъни по телефона и развълнувано казва, че Берлинската стена е паднала. Той отвръща, че това е абсурд, най-вероятно Инге е гледала някакъв филм и е изпаднала в заблуда. В един от крайно редките случаи съпругата отвръща гневно:

“Много добре правя разлика между филм и новини!”

Какви ще са новините за семейство Шулц в 18 ч на 24 септември, когато ще бъдат оповестени първите прогнозни резултати от парментарния вот? Най-вероятно не такива, на каквито се надява Мартин Шулц.

Но дори и при загуба на битката за канцлерството, той няма да се раздели с политиката. При евентуална широка управленска коалиция начело с Ангела Меркел, каквато засега се очертава, лидерът на социалдемократите Мартин Шулц ще е вицеканцлер и ключов министър.