Днес, докато пледираше в съдебната зала по повод различни искания на страните по мегаделото за атентата в "Сарафово", шефката на бургаската окръжна прокуратура Калина Чапкънова-Кючукова бе избрана за член на бъдещия ВСС.

Чапкънова се занимава с единствения терористичен акт в най-ново време - взрива в Сарафово, почти от самия старт на разследването.

На излизане от залата на Специализирания наказателен съд, тя каза, че от медиите научава, че е избрана от 44-ото НС за член на ВСС от квотата на ГЕРБ. Отговори и на няколко въпроса на Клуб Z и други медии:

"От вас научавам, тъй като бях в зала – нямам нищо черно на бяло. Не знам какво се е случило на гласуването", сподели на вратата Чапкънова.

Пет години работите лично вие по това дело и сега ще трябва да го оставите и да влезете във ВСС.

... - (смее се) Ами аз, както казах – от вас научавам...

Чувствате ли се емоционално свързана с това дело и евентуално с изхода му?

- Това е част от моята работа. Не мога да кажа, че това дело е нещо много, много по-различно!

Е, не е противозаконно отнемане на мотопед.

- Да, разбира се. От тази гледна точка – като обем, като състав – действително в новата история на България друго такова дело няма. За мене беше също първо. Разбира се, имаше много трудности в началото, но целият екип, който работи по делото – не съм само аз... Така че няма как емоционално да не съм свързана.

Според вас изборът за ВСС беше ли предрешен – тъй като имаше информации за квотно разпределение между партиите?

- Съжалявам, но всички тези неща аз ги научавам от публикаците. И не са ми известни.

Даже и за резултата току-що научавам от вас, както казах. Дори не ми е известно как са се провели дебатите, за да мога да коментирам каквото и да е.

Казахте, че в обвинителния акт няма факти, които да свързват обвиняемите с "Хизбула". Но по време на разследването бяха изнесени такива данни.

- По делото такива данни никога не са съществували. Моето изявление беше във връзка с искането за конституиране на тази организация в качеството на граждански ответник. И позицията на държавното обвинение беше, че няма каквито и да са – нито данни, нито доказателства по делото за връзката на двамата обвиняеми с тази организация.

Може ли да коментирате размера на гражданските искове: рекордна сума – над 100 млн., поне по груби изчисления на журналистите.

- Всъщност сега не е етапът, на който следва да бъде коментиран размерът. Това е въпрос по същество.

Днес съдът всъщност прецени само дали са допустими гражданските искове. И те бяха своевременно предявени от лица, които са активно легитимирани да сторят това. Така че съдът ги прие за разглеждане в настоящия наказателен процес.

А доколко, в какъв размер те ще бъдат уважени, това е въпрос по същество, по който накрая съдът ще се произнесе.

Но при задочни подсъдими, милиони левове искове?...

- Това вече е съвсем друг въпрос – доколко тези суми биха могли по някакъв начин да бъдат получени от пострадалите лица реално.

Ще тръгне ли най-накрая делото „Сарафово“ на 15 ноември (следващата дата, за която бе насрочено днес, б.а.)

- Да, разбира се. Днес съдът обяви и в зала всички разбрахме, че процедурата по НПК – това е всъщност призоваването на пострадалите лица и разяснаване на техните права в това им процесуално качество, за всички израелски граждани приключии днес. Т.е. - за следващото съдебно заседание реално ще бъде даден ход на делото, освен ако няма някакви обстоятелства, които не могат да бъдат предвидени – като заболявене на защитници и т.н. Говоря хипотетично.

Но днес делото беше отложено предвид само на това, че не всички искания за конституиране в качеството на частни обвинители бяха уважени, съответно – определението на съда подлежи на обжалване. Това беше поводът да бъде отложено за друга дата.