Испанската полиция арестува днес 14 души при акция в Барселона срещу регионалното правителство на Каталуня, съобщи в. "Ел Мундо".

Сред задържаните е зам.-министърът на икономиката Жозеп Мария Жове.

Обискирани са регионалните дирекции с ранг на министерства на икономиката, на социалните въпроси и на външните работи, както и Технологичния център за информация и Агенцията за приходите на Каталуня.

Почти всички арестувани са от екипа на каталунския вицепремиер Ориол Жункерас, който е и регионален министър на икономиката и финансите.

Тези хора подготвят референдума за независимост, който автономното правителство на Каталуня насрочи за 1 октомври. Испанският Конституционен съд обаче отмени вота, след като централното правителство оспори неговата законност. Мотивът на кабинета в Мадрид е, че референдумът противоречи на конституцията от 1978 г., според която Испания е неделима.

След арестите каталунският премиер Карлес Пучдемон - един от най-отявлените привърженици на отцепването, свика спешна среща на правителството.

Хиляди протестиращи се събраха пред Министерството на икономиката в туристическия район на Барселона. Те започнаха да скандират "Ще гласуваме!" и знаменития лозунг ¡No pasarán! ("Няма да минат!") от времето на Гражданската война през 1936-1939 г.

През последните дни полицията в Каталуня извърши редица акции, насочени срещу референдума. Властите в Каталуня обаче не дават признаци, че смятат да се подчинят. Пазителите на реда конфискуват принтери и обискират редакции на вестници и офиси на куриерски компании. Те търсят агитационна литература, урни и инструкции за ръководене на избирателни участъци.

Вчера Гражданската гвардия конфискува над 45 000 плика, пакетирани в кашони. Каталунското правителство смятало да разпрати с тях известия до жителите на автономната област за предстоящото допитване.

Днес пред Върховния съд на Каталуня застана Албер Бате - кмет на град Вайс. Той е първият от 700-те кметове, които се явяват пред магистратите по обвинение в подпомагане на провеждането на каталунския референдум.