Министърът на икономиката Емил Караниколов е наредил проверка в оръжейното дружество "Кинтекс" за 10 години назад. Това стана ясно по време на извънреден брифинг в министерството.

"Изпратил съм сигнал до прокуратурата – заради три вида боеприпаси. Причината е, че последните два пъти "Кинтекс" е поискал оферти само от "Емко", но не и от ВМЗ и "Дунарит", а такова задължение е имало. Ако имаше оферти от другите две дружества, щеше цената да е 5-10% по-ниска", заяви Караниколов.

Ще се проверява как са извършвани сделките и дали най-добрите оферти са спечелили. Проверка ще бъде направена и във ВМЗ – дали има техни патенти, които се ползват неправомерно от други предприятия

Министърът на икономиката не пропусна да попита защо "онзи, който се обявява за собственик на "Дунарит" (б.р. притежателят на "Емко" Емилиян Гебрев), не се е загрижил за това и не е пратил оферта, за да може предприятието да спечели. 

"Ще има проверка в "Кинтекс" какво се е случвало последните 10 години там – как са се извършвали сделките", зарече се Караниколов. Проверка ще бъде направена и във ВМЗ – дали има техни патенти, които се ползват неправомерно от други предприятия.

Докато работниците от оръжейните заводи "Емко" протестираха пред Народното събрание за отнетия лиценз на предприятието, групата на БСП покани техни представители за разговор в сградата на парламента. Делегацията бе съставена от работници, представители на Инициативния комитет и членове на ръководствата на заводите.

Още на влизане Славчо Демиев, ръководител на производството на "Емко" в Трявна, се възмути, че не са ги пуснали със сини фанелки с надписа на дружеството. Това било реклама, обяснили им гардовете на Народното събрание, но според Демиев това е лъжа - било просто работното облекло на служителите. На въпрос какви очаквания има от депутатите, той заяви:

"Очаквам да се повлияе по законов начин на нашите институции да спрат желанието си да ни унищожават."

Демиев подчерта, че е искал среща с министъра на икономиката Емил Караниколов, но не получил такава до момента. Тук се намеси директорът на "Емко"-Монтана Красимир Пъдарев, който отбеляза, че на 8 протеста е канил министъра, но той не е дошъл на нито един.

"Предприятието няма нужда да се спасява. "Емко" е в опасност, защото му се правят спънки и пречки напук на всичко, пращаме проверки, оправяме си нещата, отново не ни връщат лиценза. Ние всичко сме отстранили", заяви Пъдарев.

И даде пример - направили им забележка последно, че сандъци, в които има опасни материали, били с 2 см твърде близо до стените. Това е подигравка, смята той. И отбеляза, че 400 души работят в Монтана, а над 650 - в Трявна.

Срещата с червените депутати - представители на региона и други - продължи близо час. Първи след това говори народният представител от левицата Жельо Бойчев.

"Това, за което парламентарната група ще настоява, е следващата сряда да бъде извикан министърът на икономиката и ние поемаме ангажимент да поставим тези въпроси и да поискаме отговори на тях. А именно - как и по какъв начин ще бъдат съхранени работните места, как ще бъде гарантирано изпълнението на международните договори, които дружеството е подписало", заяви той.

И отбеляза, че първо е важно да има информация за всички действия, които предприема българското правителство. Темата коментира и червеният депутат Румен Гечев:

"Трябва да се спазват законите и процедурите в страната, ако има нарушения, те трябва да бъдат отстранени и да се даде шанс на българския бизнес да работи, да спазва правилата и да изнася. И ще питаме министъра при какви условия може да се направи това."

Той добави, че освен работещите в завода отнемането на лиценза му може да остави без работа и няколко хиляди поддоставчици.

На въпрос дали е доволен от срещата, Демиев заяви:

"Аз ще бъда доволен лично, когато министър-председателят ви даде на вас пресконференция и каже - едно българско дружество ще продължи да съществува. Да, спазвайки закона, но ще продължи да съществува."

Той обаче благодари на депутатите за срещата и за това, че ще се опитат да помогнат за проблема. На въпрос какви отговори иска от Караниколов, който ще даде пресконференция по-късно днес, Демиев каза:

"Искам да чуя това, което е истината, и законовата страна на въпроса - че не министърът е провокирал сериите тенденциозни проверки, а че те са били в действителност по спазване на закона в нашата страна. С радост бих научил защо министърът нареди на "Кинтекс" да прекрати договорите с нас. Защо държавата ще загуби няколко десетки или стотици милиони, просто така?"