Господин Цацаров, нямате изобщо понятие какво е национален интерес и какво е защита на национален интерес. Толкова сте елементарен с повтарянето на мантрата на Пеевските медии. За Ваше сведение - питайте си хората от Библиотекарския институт, които са реалния център на ДС и които са Ви крепители. Това какво са си мислели, че правят от ДС с "агентурните си разработки", си е тяхна работа - важното е какво е станало, защото нито у нас, нито където и да е по света това не е било еднопосочна улица. Питайте "библиотекарските" си босове колко от хората, които са се опитвали да вербуват или измъкнат информация, са се съгласили да им сътрудничат. А това не става от само себе си. Става с работа, която и тогава и сега носи рискове. Хората са живи, макар и на пределна възраст, могат да свидетелстват.

Господин Цацаров - каня Ви по всяко време и на всяко избрано от Вас място, но в присъствието на медиите, да дискутираме темата "национални интереси" и как Вие и аз ги разбираме и защитаваме. Преди това обаче направете справка с книгите. Националният интерес се отъждествява с интереса не на институциите, а на гражданите - като данъкоплатци, като потребители и носители на граждански права и свободи.

Не е национален интерес да фалирате банка, не е национален интерес да обслужвате олигарси, не е национален интерес на практика да абдикирате от изпълнение на възложените Ви функции, като не преследвате престъпността и корупцията - която е друга форма на нейната закрила.

Ако не бях прав, нямаше обществената Ви подкрепа да е под 6 процента?

Не е национален интерес да защитавате интереси на чужда корпорация срещу български министър.

Този списък с това къде ни се разминават вижданията за национален интерес, вярвайте, е много дълъг. За това предлагам да го обсъдим пред публика. Бъдете спокоен, аз съм и оставам дипломат. Дължите не на мен, а на обществеността отговори защо криете съдържанието, разговорите и документа, който подписахте с главния прокурор Чайка, и се налага да разбираме от руската прокуратура, че български прокурори ще бъдат обучавани в Академията на РГП в занаята на защитата на човешките права и борбата с корупцията!?!!?

Бихте ли казали с колко главни прокурори от ЕС и НАТО сте постигнали подобна дълбочина на сътрудничество и разбирателство?

Срещали ли сте се генерал Решетников, например?

Тъй като тотално сте преминали в състояние на безнаказаност и самовлюбеност, като лансирате и неистини по мой адрес, и тъй като изобщо не ми пука от Вашата власт, защото сте "на конци", ще обсъдя с моите адвокати дали не е време да променя тоталния си отказ от завеждането на дела при дезинформация по мой адрес. Признавам, че хипотезата този път да Ви видя в съда предизвиква спонтанен интерес. Сигурен съм, че няма да напуснете своята зона на комфорт, включително медиен. Защото Ви е страх от публичен дебат. Истински страх. 

В руския език има една прекрасна поговорка: "Каждый понимает по мере своей испорченности". 

С Вас сме в различни лиги, включително по темата национален интерес и отдаденост към Отечеството. Тепърва ще го разбирате.

Горният текст е изпратен с молба за право на отговор до главния редактор на "24 часа".

...

Отговорът на Илиан Василев е по повод коментар на Сотир Цацаров по негов адрес. Пред "24 часа" главният прокурор казва за Василев:

"Когато човек живее от чужди грантове или е бил секретен сътрудник на бившата Държавна сигурност, той вече е продал душата си После, каквото и да стане - министър или посланик, си остава глашатай под наем. За такива хора националните интереси не значат нищо".

Коментарът е от фейсбук. Заглавието е на Клуб Z.