Американският актьор Морган Фрийман обвини руския президент Владимир Путин в тайно водене на кибервойна, предадоха световните агенции.

Носителят на "Оскар" призова Доналд Тръмп да признае руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Той казва на сънародниците си, че е необходимо да продължат битката за демокрацията.

Това става в рекламен клип на току-що създаденото в САЩ сдружение с идеална цел Комитет за изследване не Русия (КИР), на английски - Committee to investigate Russia, или CIR.

Главната цел на КИР е да се помогне на американците да осъзнаят опасността от продължаващите руски атаки срещу демокрацията.

Клипът на Морган Фрийман е придружен със следното обяснение:

"Много хора се бореха да защитят демокрацията. Сега е ваш ред. Гледайте как Морган Фрийман обяснява руския заговор за подкопаване на САЩ."

Видеото трае 1 минута и 50 секунди.

"Нападнаха ни. Ние сме във война", казва в началото актьорът.

След това накратко описва биографията на Путин и го обвинява в опити да подкопае демокрацията по цял свят, включително в САЩ.

"Представете си такъв филмов сценарий. Бивш шпионин от КГБ, разгневен от разпадането на родната му страна, разработва курс за отмъщение. Възползвайки се от хаоса, той се издига по кариерната стълбица в постсъветска Русия и става президент. Той установява авторитарен режим. След това вперва поглед към заклетия си враг САЩ", продължава Фрийман.

Той обяснява и методите, чрез които Путин се опитва да дестабилизира демократичните режими:

"И като истински шпионин от КГБ той тайно използва кибервойната за атаки срещу демокрацията по цял свят. Като използва социалните медии, за да разпространява пропаганда и фалшива информация, той убеждава хората в демократичните общества да не вярват на своите медии, на своите политически процеси и дори на съседите си. И той печели. Този шпионин е Владимир Путин. И това не е филмов сценарий."

В сайта на КИР има раздел с ключови фигури, които според Комитета са свързани с намесата в демократичните процеси в САЩ. Освен Путин от руска страна в него влизат и други висши функционери. Сред тях са външният министър Сергей Лавров, шефът на Генщаба на армията Валерий Герасимов, министърът на отбраната Сергей Шойгу, зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков, прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, бизнесменът Араз Агаларов и синът му Емин, адвокатката Наталия Веселницкая (последните трима са хора, с помощта на които Доналд Тръмп е търсил компромат срещу Хилъри Клинтън – б.р.) и други.

Има и американци, обвинени в подкопаване на ценностите на собствената им държава. Това са президентът Доналд Тръмп, синът му Дон, зет му Джаред Къшнър, държавният секретар Рекс Тилърсън, главният прокурор Джеф Сешънс и други.

Изявлението на Морган Фрийман не се основава на факти и за това към него не трябва човек да се отнася сериозно, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Такива изявления са от изключително емоционален характер", коментира "гласът" на Путин.