Бившият председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев е избран за директор на държавната Българска банка за развитие (ББР), като от назначението го дели само одобрението на БНБ.

Заедно с него за член на управителния съвет е предложен и Румен Митров - бивш служител в комисията, съобщава "Капитал". 

Ако бъдат избрани, двамата ще имат практически пълен контрол над оперативните решения в институцията с 2.2 млрд. лв. активи, уточнява изданието.

Според публикация на "Банкеръ" номинацията на Мавродиев за изпълнителен директор на институцията вече е изпратена от Надзорния ѝ съвет в БНБ за одобрение, каквото е необходимо по закон.

Освен Мавродиев за изпълнителен директор е предложен и един от най-доверените му хора в КФН - Румен Митров. Той беше директор "Координация, анализ и политика на регулаторната и надзорната дейност" (КАПРНД) - една от специално създадените с промени в правилника на комисията дирекции, чрез които бяха ефективно иззети правомощия от заместник-председателите.

По устав ББР се представлява само съвместно от двама изпълнителни директори (от общо максимум трима), което означава, че ако Мавродиев и близкият му Митров заемат тези постове, те ще имат практически пълен контрол над оперативните решения в институцията с 2.2 млрд. лв. активи към средата на годината. 

И двамата нямат банкерски опит и досега няма яснота (освен спекулациите за лобиране и лансиране през "Обединени патриоти") за това как се е стигнало до техните номинации и кои техни качества са надделели.

Освен това по устава на банката членовете на управителния съвет се избират от надзорния й съвет, като не е нужно да се свиква общо събрание на акционерите - освен държавата, символичен миноритарен дял има и Банка ДСК.

Така чисто формално кандидатурите са внесени в БНБ от тричленния надзорен съвет на ББР. В него влизат бившият зам. - министър на финансите Атанас Кацарчев, който заемаше поста по времето на Милен Велчев, и настоящите зам.-министри на финансите - Кирил Ананиев, и на икономиката - Лъчезар Борисов.