Бившият председател на БСП Михаил Миков разкритикува действията на партията си под ръководството на Корнелия Нинова. Пред бТВ той констатира, че БСП не се държи като категорична опозиция. Повод за коментара му бе гласуването за членове на ВСС от парламентарната квота.

Две трети е едно много трудно мнозинство, постигат се договорености и се случва това. Преди всеки носеше своята отговорност. Сега никой не може да постигне мнозинство без договорки. Аз го казах при промените в конституцията, които едва ли не се считаха за панацея. Този случай показва, че БСП не е категорична опозиция.

Михаил Миков се конфронтира с ръководството на партията преди седмица, когато отказа да бъде член на Правния съвет към Националния съвет на БСП, където бил избран без негово знание. Позицията си той обяви във фейсбук профила си. Следващата публикация са снимки от гроздобер.

Не искам да давам конкретни персонални оценки, но е очевидно, че в БСП има проблем. Политиката мина на заден план. Излизат теми, които не отразяват действителните проблеми на страната. Ето, „Солидарна България“ поставиха въпроса за необлагаемия минимум - това отпадна от дневния ред на БСП. Занимаваме се с теми, които не могат да стигнат до хората и да ги убедят, че това е автентичното ляво представителство.

Преди две седмици Михаил Миков участва в сбирка в Пловдив в хотел на Георги Гергов. Някои в левицата съзряха създаване на опозиция в БСП. Самият Миков обясни тогава, че просто празнували 9 септември. Днес коментира, че Гергов не може да бъде лидер на опозицията.

Гергов спомогна Нинова да стане председател на партията. И той го казваше, и всички го видяха на конгреса. Така че той трудно може да бъде водач на опозицията.“

Михаил Миков продължи с критиките към ръководството на БСП и по повод доклада за националната сигурност, в който Русия е посочена като заплаха. По-важни обаче били констатациите, че няма хора за армията.

„България сама за себе си е заплаха за отбраната и въоръжените си сили... След още 3 години, след още 5 години България няма да има армия. Това го пише, а в същото време се занимаваме с глупости, че Русия била заплаха.“

Миков все пак не приема Русия да бъде споменавана за заплаха.

„България, дори и член на НАТО, не може да каже, че Русия е заплаха. Ще ни вземат петрола, ще ни вземат златото, диамантите? Ще събират големи данъци от България?“