Докато в петък в БНБ Иван Искров даваше изявление за избрани медии, пред Съдебната палата в София се появи депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов. Той внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за това как Цветан Василев е източил КТБ. 

Миналата нощ в пощенската кутия на бившия министър на културата, се появил „документ“, в който се твърди, че в продължение на 27 дни банкерът е изнасял пари от трезора. Те били извозени кеш с частния самолет на Василев, съобщи Рашидов. Ставало дума за източване на 1,7 милиарда лева.

Клуб Z разполага с цитирания от Рашидов „документ“. Получен също по електронната поща. 

Дори бегъл поглед по сканираните 9 страници, набрани на компютър върху бели листове, без никакви отличителни знаци, подписи или печати, не оставя съмнение, че става въпрос за обикновен „донос“ - написан при това не особено грамотно. 

Очевидна е също и „опорната точка“, която се защитава – единственият виновник за изчезналите от КТБ пари е Цветан Василев. В самия край на документа елегентно са споменати и инициалите на друг потенциален виновник – С. Ст.

Тъй като Клуб Z няма да позволи при никакви обстоятелства да бъде използван като „пощенска кутия“, тук ще цитираме само няколко от по-конкретните изречения, които четем в „доноса“, тъй като вярваме, че дължим на нашите читатели правото да бъдат информирани, включително и за съдържанието на удобно изфабрикувани обвинения.

В началото на писмото обръщението, което явно е към  „публична фигура“, която може да сезира прокуратурата „за един истински пладнешки обир, който беше извършен само за 27 дни в Корпоративна търговска банка от нейния мажоритарен собственик Цв. В. И свързаните с него лица“.

Авторите на анонимката, скрити зад безличното „ние“ казват още: „Ние вярваме във вашата компетентност, както и че ще направите всичко необходимо, за да подсилите действията на прокуратурата и следствените служби в България“.

С главни букви се задават и следните въпроси:

КАК ЦВ. В. И СВЪРЗАНИ С НЕГО ЛИЦА ИЗТОЧИХА НАД 1,7 МЛРД. ЛЕВА ОТ КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА САМО ЗА 27 ДНИ? КАК ПОЛОВИНАТА ОТ ТЕЗИ ПАРИ БЯХА ИЗНЕСЕНИ В КУФАРИ ЗА ДЕН И ПОЛОВИНА ОТ БАНКАТА И ИЗНЕСЕНИ В ЧЕРНИ ЧУВАЛИ С ЧАРТЕРЕН ПОЛЕТ ИЗВЪН ГРАНИЦИТЕ НА ДЪРЖАВАТА? 

КЪДЕ СА ЦВ. В. И СВЪРЗАНИТЕ С НЕГО ЛИЦА СЕГА И ЗАЩО НИКОЙ НЕ ГИ ТЪРСИ, ЗА ДА СИ ПОНЕСАТ ОТГОВОРНОСТТА?

(В целия материал правописът на цитатите е запазен.)

Писанието изброява още следните „факти“:

„На 20-ти петък в 11,00 часа в Българска народна банка това лице (Цветанов – б.р.) лично прати искане за поставяне на банката под специален надзор. Докато квесторите дойдат само в  часовете между 9.00 и 11.00 часа от Корпоративна търговска банката бяха изнесени куфарите с парите.“

„Ден преди това 2 млн. евро са преведени от Цв. В. към правни кантори, консултантски фирми и рекламни компании. Само от клоновете в София бяха изнесени наличните в банката 14 млн. евро и то в деня, когато хората чакаха по опашките.“

„За целия май месец са раздадени около 180 млн. лв., а само за първите две седмици на юни са над 140 – или почти двойно повече от предходния месец, при това при занижени критерии“. 

Новите опорни точки „уличават“ чрез инициали като участници в източването чрез кредити на КТБ седем фирми, които били свързани с Цветан Василев.

Твърди се още, че „на 18.06 един ден преди влизането на квесторите на две от фирмите на лицето Цв. В. са дадени на два пъти по 40 млн. лв или общо 80 млн. лева“.

Авторите на „документа“ казват още:

„Всички държавни институции трябва дасе самосезират и да извършат незабавна проверка как Лицето управител на фирмата „Бромак“, собственост на избягалия в чужбина банкер Цв. В., само един ден след нейния обиск се качи на частния си самолет и офейка от държавата с над 50 млн. евро на борда в черни чували? Как това лице е успяло да премине българските митнически власти, защо не е декларирало тези пари и по- важното – къде е отлетяло с тях на борда и къде се крие?“

Твърди се също, че секретарката и шофьорът на Василев чрез кредити от КТБ са станали притежатели и изнесли стотици милиони евро. Пита се къде е банкерът – Коста Рика, ЮАР или Кайманите? Настоява се Софийската градска прокуратура да привика за разпит следните лица от Надзорния и Управителния съвет на КТБ: З.С., Л.Д. О.Р., И. З, Г.Х., А.П. и се пита „нямат ли отношение по въпроса с изтеглянето на парите от КТБ и извършването на този пладнежки грабеж с взлом“. „В чекмеджетата“ на О.Р., И.З., Г.Х. и А.П. имало обезпечения за над 280 млн. евро.

Зад тези инициали лесно може да бъде установено, че става дума за членовете на Надзорния съвет на КТБ – Златозар Сурлеков и Любомир Денев, както и членовете на Управителния съвет – Орлин Русев, Илиан Захариев, Георги Христов и Александър Пантелеев. Изпълнителният директор и председател на УС Орлин Русев скоростно беше арестуван в Созопол. 

Анонимката твърди още, че „12 от най-приближените лица на Цв. В. за една седмица преди затварянето на банката с различни полети са напуснали страната с над 100 млн. евро в посока Лондон и Виена“.

В края на „доноса“ елегантно се прави препратка и към все още лидера на БСП Сергей Станишев:

„Кой даде информация на Цв. В., че БНБ му готви внезапна проверка и по този начин му позволи за една седмица да източи повече от един милиард лева и да избяга от държавата. Този подуправител Цв. Г. (обвиненият за длъжностно престъпление Цветан Гунев – бел. ред.), назначен лично с протекцията на С. Ст., ще си понесе ли отговорността?“

Т. нар. документ, разбира се, няма автор, но не е трудно да се разбере, че повече от удобно обслужва интересите на другия голям участник в скандала около КТБ – Делян Пеевски. Именно той и фирмите, които не се водят на негово име, но дължат кредити на КТБ, не са споменати никъде в деветте страници, не се казва дума и за евентуалната вина на БНБ, която не е упражнила необходимия контрол, като отговорността е изцяло прехвърлена върху нарочения за изкупителна жертва Цветан Гунев. В същото време спешните действия на прокуратурата, свързани със задържането на Орлин Радев, също се движат стриктно по новите опорни точки, изпратени на г-н Рашидов, а явно, и на други. Вероятно може да се предположи, че през следващите дни ще видим действия и спрямо другите инициали от списъка.

Показателен е също фактът, че днес преди обед бе уволнен шефът на ВИП-а на летище София Борис Попов. А се твърди, че „черните чували“ с парите, които Василев е изнесъл са минали именно през ВИП-а. Попов е дългогодишен негов шеф, дори отдавна е за пенсия, но въпросът защо точно днес остава!