Президентът Румен Радев е поканил американския си колега Доналд Тръмп и вицепрезидента Майк Пенс да посетят България.

„Очаквам в техния натоварен график да се намери време за такова посещение“, заяви Радев пред български журналисти в Ню Йорк. Той е там за 72-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Радев допълни, че стратегическото партньорство на страната ни със САЩ е било потвърдено по време на приема, даван от президента Доналд Тръмп за ръководителите на делегации.

Президентът ни се срещна с Мирослав Лайчак,  председателя на Общото събрание на ООН. Той сподели, че водеща тема на разтовора е била трансформацията на европейската политика към мигрантите и фокусирането на подкрепата на ЕС за решаване на икономическите и социални проблеми, преди всичко в държавите на произход на миграционните потоци. Радев смята, че ако продължаваме с политиката на отворени врати, това не само ще увеличава средствата от бюджетите на държавите-членки за осигуряване на програми за интеграция и гарантиране на собствената им сигурност, но и проблемът няма да бъде решен на мястото, на което е възникнал.

„Колкото и средства да изхарчим, никога няма да си гарантираме стопроцентова сигурност в Европа“, изтъкна Радев.

Той обсъди с холандския премиер Марк Рюте. провеждането на правосъдната реформа в България и стремежът на страната ни за присъединяване към Шенген. Рюте е поискал да се запознае с опита на България за недопускане на опити за външна намеса в изборния процес и вътрешните си работи на страната.

В отговор на въпрос за международната подкрепа за учредения по инициатива на френския президент Еманюел Макрон Глобален пакт по околната среда Румен Радев заяви, че тази инициатива се подема от всички държави:

„Тя ще се развива, ние просто няма накъде да отстъпваме повече. Виждате, че и САЩ след няколкото серии урагани приемат, че не може с лека ръка да се отдръпнеш и да не си ангажиран към климатичните промени.“

Радев участва в Глобалния бизнес форум на Майкъл Блумбърг, с когото размени мнения по политически и финансови въпроси. По-късно българският президент взе участие и в международна конференция „Предотвратяване на използването на интернет за терористични цели“, организирана от Еманюел Макрон и британската премиерка Тереза Мей. 

Заедно с Радев в Ню Йорк е външната министърка Екатерина Захариева. Тя се видя с и.д. помощник-държавния секретар на САЩ Елизабет Милард.

"Поставихте Западните Балкани в международния дневен ред. Нашето послание също е, че този регион не бива да бъде забравен", каза Милард.

Захариева на свой ред информира американската представителка за пироритетите на българското председателство на ЕС.