Калин Калпакчиев от ВСС откровено ядоса шефката на Инспектората Теодора Точкова на днешното заседание, където се обсъжда падането на банкова тайна и премногото проверки на имуществото на магистрати. Калпакчиев изненадващо попита Точкова - ще се сезират ли инспекторите на съдебната система по медийни публикации за имуществената декларация на Георги Чолаков - избран от ВСС за председател на ВАС.

Както е известно, един от смущаващите факти, които бяха изнесени около Чолаков още преди избора му, бе, че като нотариус се е сдобил с много цесии на ипотечни заеми, вследствие на които става собственик на парцели край морето в района на Балчик. Макар самият Чолаков да даде обяснение - че това не са реално придобити средства, а са имоти, на които евентуално ще стане собственик някой ден и затова не ги е декларирал.

Днес се разрази спор между Калпакчиев и Точкова - как да се сваля банкова тайна за близо 10 800 лица, които след законовите промени подлежат на проверки от ИВСС (магистрати, техни роднини и дори живеещи на семейни начала, б.р.).

- В този смисъл искам да попитам - Инспекторатът ще се самосезира ли по повод медийни публикации за имуществените декларации на един от кандидатите за председател на ВАС - попита Калпакчиев.

(На масата на пленума, където присъства и самата Точкова, настана прелюбопитно тягостно мълчание)

- И мълчанието е отговор - добави след кратка пауза Калпакчиев.

- Вижте, колега Калпакчиев, мисля че тази тема не стои в момента на дневния ред на пленума - в крайна сметка реагира Точкова.

- А кога ще стои - продължи съдията, известен като един от най-големите дразнители на "здравите сили" в Съвета.

- Ако намери за необходимо, Инспекторатът ще направи това, което трябва - в крайна сметка отрази Точкова.

И, макар да не отговори никак на конкретния въпрос за Георги Чолаков, обърна всичко на лична плоскост:

"Ако целта е да се хвърли кал по работата на Инспектората по повод предстоящата мисия на ЕК, смятам, че това е – как да кажа - абсолютно недопустима атака (между другото, Точкова бе част от българска делегация в Брюксел, предвождана от Сотир Цацаров, Георги Колеви и евродепутата от ГЕРБ Емил Радев, която настояваше да отпадне мониторингът върху съдебната система, б.а.)

И категорично не съм съгласна да се дискредитират усилията на органа, макар и под този предлог. Не съм съгласна да се дискредитират усилията на Инспектората да си върши работата както трябва по отношение на проверките на имущестени декларации."

Намеси се Лозан Панов и дипломатично да успокои Точкова - че никой не й задава какви управленски подходи да прилага, но "въпросът е - това е важно да се изговори."