Депутатът от "Атака" Павеш Шопов заяви от парламентарната трибуна, че ДПС е наследство от "турското робство". Изказването на Шопов бе в рамките на дебатите по промените в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, внесени от Движението. С тях се предлага в кръга на репресираните да попаднат онези, които са били ранени с огнестрелно оръжие по време на протести срещу тоталитарната власт.

"ДПС иска да вмени вина на българите", заяви Шопов.

Според него Движението е пета колона на Анкара, а "Атака" щяла да опише много точно какви са последиците от "турското робство", които ние все още не можем да преодолеем.

"Г-н Шопов, знам, че вие сте добър християнин, нашата религия ни учи да не правим на другите това, което не искаме те да правят на нас."

Така отговори на Шопов Йордан Цонев от ДПС. Той призова към християнско милосърдие останалите партии и поиска промените да бъдат подкрепени.

"За християнина няма чуждо страдание, всяко страдание е негово лично", каза Цонев.

Красимир Велчев (ГЕРБ) пък заяви, че партията не подкрепя промените, защото по този начин се създават нови активни борци. Той предложи на ДПС да отдели от държавната си субсидия за хората от техния електорат, които са пострадали от подобни демонстрации и допълни, че ГЕРБ имала подобни инициативи за свои избиратели.

Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" пък разказа виц от късния тоталитаризъм, според който най-големите гори са българските, защото 40 години от тях излизат активни борци.

"Днес ДПС продължава да се опитва да произвежда може би не активни борци, а напрежение, от което има политичека полза. Те са по-амбициозни от комунистическите си предшественици. Нямаше пенсия за потомък на активен борец", каза още Веселинов.

Той зададе въпроса трябва ли да се обезщетява пострадал, който е бил агент на чуждо разузнаване. И попита Цонев, след като няма чуждо страдание, как ДПС е гласувало по отношение на арменския геноцид и ще подкрепи ли декларацията на "патриотите" за геноцида на българите в Османската империя.

"И към страданието на арменците, и към страданието на българите в Османската империя имаме съпричастност", каза Цонев.

Според него обаче историята за арменския геноцид се политизира и ДПС е против това.

Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски заяви, че не отрича комунистическия режим и жертвите, които той е нанасял.

"Това, което ме смущава, е, че говорим за репресирани, за жертви, но тук са и наследниците на репресиращите", заяви Гърневски.

Той припомни, че първото демократично правителство е паднало с "депесарски шут". След това с мандата на ДПС са се поставили основите на огранизираната мафия от средите на ДС. След това ДПС е управлявало заедно с БСП, "репресираните с репресиращите"...

"Две трети във вашата група бяха агенти на ДС. Как защитаваха репресираните хора? Нямаме доверие, че сте искрени", каза Гърневски.

Според него "от оная прегръдка на Орлов мост" между бившия лидер на БСП Сергей Станиешв и бившия лидер на ДПС Лютви Местан "такива сълзи текоха, че се хлъзгаше".

В крайна сметка законопроектът бе отхвърлен, като "за" гласуваха само от ДПС.