След месец болниците в Швейцария ще бъдат оборудвани с революционна система за доскавка на медикаменти - с дрони, разказва Mashable.com.

През март тази година правителстото на страната даде позволение на американската фирма Matternet, базирана в Менло Парк, Калифорния, да оперира логистична мрежа за дрони над гъстонаселени градове. Това дава възможност на компанията да тества своите устройства и сега, заедно с местни доставчици на здравни услуги, да предложи уникална нова система.

Всичко се върти около специалната станция - Matternet Station - на която дроните кацат, зареждат своя товар и батериите си, и се отправят към зададената дестинация. Всичко това ще става чрез проста апликация за смартфон.

Освен да пренася редки лекарства към отдалечени болници, системата ще може да разнася всякакви пратки в различни посоки.

Ето и пример - ако даден пациент се намира на отдалечено място и се нуждае се от спешно преливане на кръв, а тестът на място не показва кръвната му група, досега е имало само едно решение. Болницата праща кола или дори такси, която да занесе по-сериозна техника до мястото и да получи резултатите. Това е скъпо и неефективно, особено в райони с тежък трафик.

Вместо това сега лекари, медицински сестри и техници ще могат да пращат и получават тестове с лекота.

Използвайки системата на Matternet, техник поставя кръвна проба в стандартизирана кутия с QR code. После сканират кода на станцията и пускат вътре кутията. Системата привиква определен дрон, който идва, зарежда кутията и я занася в конкретна болница.

Там отговорните лица получават съобщение на телефона си, когато дойде проба за тест.

След това я взимат, тестват и веднага изпращат през системата резултатите. Без трафик, без допълнителни коли или забавяния.

"Ключовата полза от тази нова система е по-бързи и предвидими операции за болничните системи. Надяваме се, че това ще подобри качеството на здравните грижи за пациентите и ще намали разходите за болниците", обяснява Андреас Раптопулос, изпълнителен директор на Matternet.

В началото мрежата ще е налице едва за няколко болници, но в следващата година разработчиците се надяват тя да се развие в цяла Швейцария.

Matternet работят по подобни проекти и с "Доктори без граница", които също се нуждаят от бърз и евтин транспорт на медикаменти до труднодостъпни места. Планират да развият системата и в други държави.