Глоба от 500 до 3000 лв. за шофьори на камиони, които навлизат в платно след поставен знак за ограничение на движението за тежки товарни автомобили - това приеха депутатите на първо четене днес. Поправката е в Закона за пътищата, прокарана през промени в Закона за МВР. 

В момента глобата за навлизане след пътен знак, забраняващ навлизането на моторно превозно средство с размери, маса или натоварване на ос над означените на пътен знак, е 30 лева. Тоест новото увеличение е от 10 до 100 пъти. Един от поводите - масови нарушения на знаците от превозвачи, което бе особено осезаемо през летния сезон.

Паркирането на спирки на транспорта в града да се фиксира на 50 лв., предвиждат още поправките, приети на първо четене. Сега размерът може да варира от 20 до 150 лева. Това са последните ремонти на Закона за движение по пътищата, като преди седмица бе въведена 1000 лв. глоба и отнемане на шофрьоската книжка са 3 месеца при шофиране в аварийната лента на магистрала. 

Парламентът направи и крачка към разширяване на правомощията на граничните полицаи. При окончателно одобрение на текстовете те ще имат право на оперативно-издирвателна дейност и разследване не само в граничната зона, а и на територията на цялата страна. 

Освен това се прие и предложението въвеждането на електронни лични карти, което трябваше да започне догодина, да се отложи за пореден път.

С промените в Закона за МВР да разписани и правила за наемане на охрана от МВР срещу заплащане на обекти и лица извън изброените такива като част от националната сигурност на страната, за които въпросната охрана е задължителна. Приходите ще постъпват директно в бюджета на министрелството. По този повод от БСП попитаха дали това не значи, че министерството влиза в охранителния бизнес,.

До края на годината с 10 млн. лева ще бъде увеличено допълнителното възнаграждение за осъществяване на специфични служебни дейности и ще бъдат получени още около 11 млн. по отношение на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати в служебната дейност", каза пък зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов след приемането на първо четене на промени в Закона за МВР, в контекста на новите заплахи за полицейски протести.

„В момента от 40 до 70 лева вземат полицаите под формата на допълнителни възнаграждения. Правителството до края на годината ще увеличи допълнителните възнаграждения, които получават униформените полицаи“, допълни Ципов.

По думите му към момента са разплатени 17,5 млн. лева за това, че през последните 4 години не можаха да бъдат провеждани обществени поръчки за доставка на униформено облекло. 

„Водим диалог със синдикатите, категорично заявяваме това. В момента, в който започне бюджетната процедура ще започнем разговори по отношение на това как могат да бъдат увеличени основните възнаграждения“, посочи Ципов и допълни, че 15% увеличение на заплатите, за което полицаите настояват, е възможно, защото на основно възнаграждение от 700 лева увеличението е около 100 лева.