Турция предприема стъпки за купуването на балистични ракети, за да защитава своите граждани, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който участва в Глобалния бизнес форум на Блумбърг в Ню Йорк. В същия форум взе участие и българският държавен глава Румен Радев.

Предприемаме необходимите стъпки, свързани с балистичните ракети. В задълженията ни влиза защитата на 80-милионна Турция, подчерта Ердоган, цитиран от БТА. 

Президентът на Турция заяви още, че продължават преговорите на Анкара за купуване от Русия на зенитни ракетни системи С-400. 

Преговорите продължават. Ако в Сирия, близо до нас, има ракети С-400, аз ще се постарая и ние да имаме С-400, както и С-500 и С-600. Ако не можем да купим оръжие от НАТО, ще намерим друг начин да направим това, категоричен бе Ердоган.     

Турският президент съобщи на 12 септември, че вече е платен депозит на Русия за покупката на руските зенитно-ракетни системи С-400 въпреки острите възражения на съюзниците ѝ от НАТО.

Дали Турция ще купи руските системи и откъде ще се снабди с балистични ракети все още не е ясно, но вече бе обявена среща тет-а-тет на Ердоган с руския му колега Путин в Анкара. На нея със сигурност ще бъдат уточнени подробности около покупката на С-400.

"Ще се видим с Путин и ще говорим за ситуацията в Сирия на 28 септември в Анкара", обяви турският президент на форума на Блумбърг, цитиран от "Хюриет". Той уточни, че преди посещението двамата ще разговарят по телефона на 25 септември.

Президентите щели на четири очи да дискутират прекратяването на огъня в Сирия и разполагането на миротворци в зоната за намаляване на напрежението в Сирия.

Русия, Турция и Иран ще изпратят по 500 бойци в демилитаризираната зона, обяви по-рано руски официален представител.