Руските медии и социални мрежи стовариха гнева си върху Морган Фрийман заради мнението му за президента Владимир Путин.

Вчера бе разпространен рекламен клип на току-що създаденото в САЩ сдружение с идеална цел Комитет за изследване на Русия (КИР). В него участва Фрийман, който обявява, че САЩ са нападнати и са във война. И обвинява руския президент в опити да подкопае демокрацията по цял свят, включително в Америка.

Не пропусна да се изкаже известната с острия си език Мария Захарова, говорител на външното министерство в Москва. Във фейсбук тя написа, че Фрийман вероятно е "подхлъзнат" по същия начин, по който това е било сторено с американския държавен секретар Колин Пауъл. Тя има предвид това, че той прочете в ООН доклад за оръжията за масово унищожаване на режима на Саддам Хюсеин, за да бъде оправдано нахлуването на САЩ в Ирак. И размахваше епруветка. Впоследствие стана ясно, че тези данни са фалшиви.

"Мисля, че това е поредната история как моментната цел оправдава всякакви средства. А кой стои зад тази история, ще разберем много по-бързо, отколкото за съдържанието на прословутата епруветка", коментира Захарова.

Тя припомня скорошните разкрития, че при Барак Обама след тайно съдебно решение бил подслушван Пол Манафорт - шефът на предизборния щаб на Доналд Тръмп.

"Финалът ще бъде ярък. Предвкусвам", завършва "гласът" на руското МВнР.

 

Действителният вдъхновител на изказването на Морган Фрийман е Хилъри Клинтън, пише журналистът Валентин Меликов в коментар в сайта ФАН. 

Повечето тези на удостоения с "Оскар" актьор съвпадат с тези на бившата първа дама от новата ѝ книга "Какво стана". А и самият комитет, който ще разследва Русия, е замислен от Хилъри. И никак не е случайно, че клипът на Фрийман се появява едва ден след речта на Тръмп в ООН, която мнозина анализатори обявиха за историческа и бележеща промяна в американската политика.

Още вчера Кремъл реагира на обръщението на Фриймън. Дмитрий Песков - говорителят на Путин, определи думите на актьора като емоционална екзалтация.

Клипът бе обсъден и от водещи руски депутати.

"Бих искал да се надявам, че изявлението на Фрийман за Русия е негова искрена заблуда, а не поредната платена роля в киното, - заяви Сергей Жерлезняк, зам.-секретар на Генералния съвет на управляващата партия "Единна Русия". - Ако това е заблуда, има смисъл Фрийман да дойде в Русия и лично да се убеди в абсурдността на това, което изприказва за нас."

Фрийман и други холивудски звезди отдавна биват използвани за борба срещу Доналд Тръмп, смята Железняк. И допълва, че известният с превъплъщенията си Фрийман професионално изпълнил и тази си роля.

"От клипа лъха на маккартизъм", коментира сенаторът Алексей Пушков. И нарича Фрийман "активист на американския агитпроп".

Мнозина в Русия чрез социалните мрежи изтъкват преклонната възраст на актьора. Тази година той закръгли 80 г. Според някои по тази причина "изцепката" трябва да му бъде простена.