Русия предупреди САЩ, че ще нанася удари в райони в Сирия, където действат американските специални части и подкрепяните от САЩ милиции, предаде Ройтерс.

Това ще стане, ако тези сили обстрелват руските военнослужещи. От Москва твърдят, че това вече се е случвало два пъти.

Става дума за Сирийските демократични сили (СДС) - съюз от кюрдски и арабски милиции, сражаващи се заедно с оглавяваната от САЩ западна коалиция. Според Москва тя се е пренасочила от битката за Ракка - "столицата" на "Даеш", към Дейр аз Зур, където руските спецчасти помагат на сирийската армия да изтласква джихадистите.

Руското министерство на отбраната заяви, че СДС са заели позиции на източния бряг на река Ефрат заедно с американските сили и два пъти са обстрелвали с минохвъргачки и артилерия сирийските войски, действащи заедно с руските части.

"На представител на американското военно командване в Ал Убейд (оперативния център в Катар - б.р.) бе съобщено без заобиколки, че всеки опит за откриване на окън от районите, където се намират бойци на СДС, ще бъдат пресечени", заяви генерал-майор Игор Конашенков.

"Огневите точки в тези райони ще бъдат незабавно унищожени с всички военни средства", допълни той.

В провинция Дейр аз Зур срещу "Даеш" има две отделни офанзиви. Едната е от СДС, а другата - от сирийската армия и нейните съюзници.

Този месец силите на Дамаск, подкрепяни от самолети и руски части, завзеха над 100 километра от западния бряг на Ефрат. Те достигнаха до границата с провинция Ракка в сряда.

Сирийската армия премина на източния бряг в понеделник. СДС също напредват по него.

Доближаването една до друга на офанзивите на двете враждуващи страни покачи напрежението в Дейр аз Зур. Подкрепяната от САЩ група заяви в събота, че е ила атакувана от руски самолети и сирийски правителствени сили. Москва отрече твърденията

СДС предупредиха в началото на седмицата сирийската армия да не се придвижва напред по източния бряг на Ефрат.

Във вторник от руското министерство на отбраната заявиха, че водите на Ефрат са се покачили, когато сирийската армия започнала да я прекосява. И намекнаха, че това би могло да се случи само ако язовирите по горното течение на реката, контролирани от подкрепяната от САЩ опозиция, са били отворени.

Днес ген. Конашенков се усъмни, че СДС са враг на "Даеш". Той заяви, че руските дронове не са  засекли сблъсъци между двете групировки при доближаването на Дейр аз Зур.