Депутатите благополучно избраха своята квота във Висшия съдебен съвет (ВСС). Управляващите се похвалиха, че процедурата е била прозрачна, но мнозина установиха, че новият ВСС ще бъде също толкова привързан към статуквото и също толкова настроен против съдебната реформа, колккото и стария.

Едно от гласуванията бе особено знаково - за предложената от БСП Марина Михайлова-Дойчинова. Нейната кандидатура няма как да бъде заподозряна във връзки със съдебното статукво. Като съдия във Върховния административен съд (ВАС) тя бе единственият магистрат, който се подписа с особено мнение по решението, с което Ахмед Доган се оневиняваше за получения от него хонорар от 1 млн. и 350 хил. лв. по проекта “Цанков камък”. Според тогавашното становище на Михайлова Доган е трябвало да бъде глобен с 3 000 лв., а хонорарът му конфискуван в полза на държавата.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов често говори за "Цанков камък" И често оправдава с този проект невъзможността да похарчи повече пари за обществени блага. Как обаче гласуваха депутатите от ГЕРБ за кандидатурата на Дойчинова? Един я подкрепи, 7 бяха "против", а 85 се въздържаха. Така Дойчинова не бе избрана, защото получи само 91 гласа "за", 7 "против" и 110 "въздържали се".

Любопитна подробност е, че 6 депутати от ДПС подкрепиха Дойчинова, както 8 от "Воля" и един нечленуващ в парламентарна група. Простите сметки показват, че ако всички 93-ма от ГЕРБ я бяха подкрепили, тя щеше да получи повече от 160 гласа, тъй като разчиташе твърдо на 75 депутати от БСП.

От БСП твърдят, че не са преговаряли с ГЕРБ и са им оставили да изберат кои трима от техните 6 номинации да подкрепят. Въпросът защо Дойчинова отпадна е доста интересен. Конкретен отговор едва ли ще бъде получен. Но това гласуване на ГЕРБ е сериозно доказателство, че избраните във ВСС може да са добри професионалисти, с голям стаж, но не са хора на реформата.

А "Цанков камък" за Борисов и компания не е нищо друго, освен дъвка за пред електората. Те отказаха да подкрепят единствения човек, който се е опитал да възстанови поне малка част от щетите от този проект.