Американският президент Доналд Тръмп измисли нова държава по време на обяда, който даваше на държавни лидери на африкански държави в рамките на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

„Много съм щастлив, че лидерите на Кот д'Ивоар, Етиопия, Гана, Гвинея, Намбия, Нигерия, Сенегал, Уганда и Южна Африка се присъединиха към този обяд", заяви Тръмп. И озадачи присъстващите. За да няма съмнение, че не става дума за грешка на езика, той повтори името на загадъчната държава още веднъж. 

За втори път Намбия се появи в речта на Тръмп е, когато той говореше за проблемите със здравеопазването в африканските страни: „В Гвинея, Нигерия се борите със страховитата епидемия Ебола, докато системата на здравеопазването на Намбия е по-самостоятелна".

Намбия не съществува. Но коя точно от африканските държави е имал предвид американският президент? Намибия? Замбия? Или може би Гамбия? Загадка.

Потребителите в социалните мрежи веднага се активизираха.

"Намбия е държава в световния юг, създадена през 2017 г. поради чести сексуални отношения на намибийците със замбийците и гамбийците", предположи един от потребителите в туитър. 

"Как ли изглежда националното знаме на Намбия", чуди се друга. Трети коментар: "Според изследователите износ №1 на Намбия е ковфефе (думата, която Тръмп измисли, какво означава тя така и не стана ясно, защото президентът побърза да изтрие туита, който я съдържаше- б. р.)"

 

Някои потребители в туитър реагираха гневно на коментарите на президента Тръмп за "огромния бизнес потенциал на Африка". 

"Имам толкова много приятели, които идват във вашите страни, за да забогатеят. Поздравявам ви, те харчат толкова много пари", каза Тръмп. "Това е огромно количество различни пазари. Това е място, където трябва да отидат", продължи той.

"Колонизатори" реагира един от потребителите в туитър. "Не могат ли поне да научат как се произнася Намибия", възмущава се той.

Ето и видеото на Тръмп: