Ако има човек, който да победи руския президент Владимир Путин, това е Леонид Волков, пише изданието „Политико“. Не, той не е кандидат за държавен глава на изборите догодина. А оглавява предизборния щаб на добре познатия опозиционер и блогър Алексей Навални. В това си качество Леонид Волков стои зад политическа кампания, каквато досега Русия не е виждала.

Със сензационните си разкрития за корупция по високите етажи на властта Навални буни духовете на руснаците и печели подкрепа. Но Волков е човекът, благодарение на когото опозиционерът, завършил Йейлския университет в САЩ, получи плацдарми в регионите, отдалечени от столицата Москва, без които всеки опит за отслабване на хватката на Путин изглежда обречен.

Разбира се, всичко това може да се случи само ако Волков успее да се пребори за регистрирането на Навални като кандидат.

Според руските закони в момента Навални няма право да участва в изборите. През февруари той бе осъден условно на 5 години затвор, след като бе признат за виновен в „тежко престъпление“. Деяния с такава квалификация не позволяват регистрация за изборите. Навални обаче обжалва съдебното решение пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург и не спира кампанията си.

Каквото и да се случи, десетките хиляди демонстранти, които през последните месеци на два пъти излязоха на огромни шествия из цялата страна, вдъхнаха нов живот на руското опозиционно движение, отбелязва „Политико“.

„Ние налагаме на хората черно-бяла картина на света и ги караме да мислят за политиката и бъдещето на страната. Караме ги да заемат нечия страна. Питаме ги дали са за Путин или за Навални“, заявява Волков пред „Политико“.

Според изданието има огромен контраст между кампанията на Навални и бавните, вяли, неенергични кампании на Путин и шепата останали кандидати, одобрени до Кремъл и по тази причина допуснати до участие в изборите. Откакто дойде на власт през 2000 г., руският лидер не участва в предизборни дебати – нито по телевизията, нито някъде другаде, а съперниците му показват съвсем слабо желание да водят кампанията си из огромната страна.

Гневът на Кремъл

Кремъл е твърде неблагосклонен към факта, че Навални наруши тези негласни правила, смята журналистът Марк Бенетс. Блогърът бе неведнъж арестуван и изправян пред съда. Същата участ сполетя Леонид Волков и още няколко ключови сътрудници на опозиционера. Срещу тези хора бяха отправени обвинения, свързани с участието им в антиправителствените протести, офисите и жилищата им бяха обискирани, конфискувана бе техника.

Други хора, свързани с кампанията, постоянно са нападани от прокремълски активисти. Някои от тях бяха ранени с нож и бейзболни бухалки. През пролетта самият Навални бе залят със зельонка – медицински разтвор, използван за дезинфекция на кожата. Сериозно пострада едното му око, с което той няколко дни не виждаше.

Алексей Навални бе залят тази пролет със зелен разтвор за дезинфекция на кожата.

Отгоре на всичко шефката на руската ЦИК Ела Памфилова заяви, че Навални „на практика няма шансове“ да бъде допуснат до регистрация като кандидат-президент. Тя се мотивира с това, че той е признат за виновен в мошеничеството. От щаба на опозиционера обаче твърдят, че обвиненията са скалъпени, за да бъдат прекършени политическите му амбиции.

За Леонид Волков яростната реакция на Кремъл срещу кампанията на Навални е ясен признак, че екипът му се движи в правилната посока.

„Целта на нашата кампания е да създадем атмосфера, при която на властите ще бъде по-неизгодно политически да не регистрират Навални като кандидат на изборите, отколкото в случай че го регистрират. Когато всички в страната започнат да мислят, че Навални не го допускат до регистрация по една причина – че Путин се страхува от него, те няма да имат друг избор, освен да му разрешат да се кандидатира“, коментира Волков.

Същевременно участието на известен дисидент в президентските избори ще внесе в тях елемент на интрига и ще позволи на Кремъл да отвърне на критиките. И точно това обсъждат хора от обкръжението на Путин. Поне така писа наскоро в. „Ведомости“.

Самият Леонид Волков не е готов – поне публично – да разглежда вероятността кандидатурата на Алексей Навални да бъде изгодна на Путин.

„Имам план и ние работим по него. И всичко за нас се обръща по най-добрия начин“, заяви шефът на щаба на опозиционера.

Волков ръководи щаба на Навални и през 2013 г., когато блогърът се кандидатира за кмет на Москва и зае второто място след путинския фаворит Сергей Собянин.

В момента, както и преди 4 години, рейтингът на Навални в допитванията е около 2 на сто. Волков обаче е убеден, че една добре организирана кампания отново може да предизвика масово възмущение от корупцията.

„Дори още едно благородно поражение ще послужи като необходимо разтърсване на руската политическа система - смята Волков. - Путин ще бъде принуден да се изправи срещу наистина популярен опозиционен лидер с милиони привърженици из цялата страна. Дори да не победим, ако Навални отново получи към 30 процента, това изцяло ще промени ситуацията в страната.“

Кой е Леонид Волков

Роден е през 1980 г. в Екатеринбург, четвъртия по големина град в Русия. Още като дете се проявява като компютърен гений и представлява родната си област на национални и международни състезания за програмисти. Още тогава се ориентира към информационните технологии. Работи в продължение на 10 години за „СКБ Контур“ – една от най-големите софтуерни компании в Русия. Издига се до висша мениджърска позиция. И твърди, че този негов опит му служи и в настоящата работа

„Всеки ден трябва да отговарям на 300 имейла, да участвам в 10 или повече конферентни разговора плюс срещи, интервюта, както и да намирам вдъхновяващи думи за различните отдели - споделя Волков пред „Политико“. - Разбира се, не всичко от бизнеса е приложимо в политиката. Правилата на играта се променят доста бързо.“

След едно десетилетие в бизнеса Волков, който е и страстен шахматист, се захваща и с политика. През 2009 г., след като сам финансира кампанията си, той става общински съветник в Екатеринбург. Градът е сред най-либералните в Русия.

Победата му идва в момент, когато руските опозиционни либерални партии се отърсват от тежки поражения на национални и регионални избори.

„Чиста екзотика – млад и независим общинар“, казва Волков за успеха си.

Той се запознал с Навални през 2010 г. Тогава блогърът тъкмо започнал да жъне слава като борец срещу корупцията. Двамата участвали в конференция на опозицията. Година и половина по-късно Навални приел поканата на Волков да посети Екатеринбург.

„Той долетя, проведе 8 срещи с местни бизнесмени, активисти и журналисти и говори много убедително с всички от тях. Тогава си помислих - това е моят кандидат-президент“, спомня си Волков.

Така започнала близката дружба между двамата.

През 2013 г. Волков оглавил щаба на Навални на кметските избори. И от едва 3 процента рейтинг в началото опозиционерът вдигнал популярността си на 30 на сто. Под ръководството на Волков той държал по три речи на ден и лично разпространявал листовки в своя подкрепа в метрото. А за онези избори се говори, че в последната минута Кремъл доста се постарал във фалшифицирането, за да бъде победата на Собянин по-убедителна.

Сега Волков не вижда причина Навални да не повтори догодина успеха си от кметските избори.

Мнозина участници в антиправителствените протести в Русия станаха жертви на силите на реда.

Интересното е, че Леонид едва не се отказал от политиката, отчаян от второто място на Навални през 2013 г. Той се върнал към информационните технологии, но отишъл да работи в Люксембург. Там обаче отново му се приискало да се върне към политиката. И докато се чудел какво да прави, през 2015 г. бил убит опозиционерът Борис Немцов.

„След това убийство спрях да комбинирам политически и бизнес проекти и напуснах всекидневната си работа. Немцов бе застрелян на 27 февруари. А 15 март бе последният ми ден в сферата на информационните технологии“, спомня си Волков.

Още със завръщането си в Русия той участвал в опозиционен митинг. И заявил на всеослушание:

„Искам да бъда на власт!“

Но твърди, че и досега не е мислил каква роля ще има, ако Навални спечели изборите.

Език мой, враг мой

Макар и спокоен и уравновесен на пръв поглед, Леонид Волков има противоречива репутация. Той често напада с остри изрази критиците. Любим обект на обидите му са политиците либерали от 90-те години на ХХ век, най-вече „Яблоко“ – най-старата опозиционна партия в Русия. Волков често я обвинява в страх и сътрудничество с властите.

„За Навални е изключително важно шефът на щаба му да бъде човек, способен да прави компромиси и да разширява популярността му сред либералната опозиция, а също така да води диалог с повече хора от московския политически елит“, коментира политическият консултант Алексей Чеснаков.

Според него обаче Леонид Волков е твърде скандална личност, склонна към груби изявления. И ако продължи да се държи по този начин, положението на Навални ще се влоши.

Така е станало и през 2013 г. Тогава за Навални работили много младежи, за които това бил първи допир с политиката. Тези доброволци бързо си спечелили репутацията на политически фанатици, тъй като често ругаели и на живо, и по интернет критиците на опозиционния кандидат-кмет.

Сега младите доброволци като че ли са си взели поука. Но се появиха и първите пукнатини.

През юли доброволецът Александър Туровски от Москва напусна щаба на Навални, след като бе ранен от полицията при сблъсък и прекара известно време в болница. Той обвини опозиционния кандидат, че не се е грижил за него и че е мислел единствено сам да натрупа популярност.

Така или иначе, доста неща ще се променят до март 2018 г., когато са насрочени изборите за президент.

-----

Този материал е публикуван в новия (септември) брой на списание "Клуб Z". Още материали от списанието можете да прочетете, като проследите този ЛИНК.