Усложнява се обстановката, свързана с разпространяването на африканската чума по свинете, която води след себе си значителни икономически загуби. Това е записано в мотивите към промените в Закона за лова и опазване на дивеча, внесени от "Обединени патриоти".

Според промените сроковете за ловуване се поставят в зависимост и от биологичното развитие на дивеча, както и от щетите, нанесени от него. А земеделският министър може да променя сроковете за ловуване и регулиране на числеността на дивечовите запаси.

В мотивите се казва още, че във връзка с увеличаването на запасите от дивеч зачестяват и регистрираните щети от него. Затова, според вносителите, трябва да се позволи със заповед на земеделския министър да се променят сроковете за ловуване на някои видове дивеч. Според закона това става след съгласуване с министъра на околната среда с цел профилактика на болестите по животните.

Наскоро бе уставновено огнище на африканска чума по свинете в Румъния. Според специалистите вирусът бил внесен от Украйна чрез продукти от животински произход.