Смарт часовникът - чакаме го от десетилетия, гледали сме го по филмите за Джеймс Бонд и комиксите за Дик Трейси. През последните години все по-често се пише за него, виждаме подобни джаджи в реклами на телекоми, можем да купим някой и друг модел от магазините за електроника или интернет сайтовете и после да се чудим за какво сме дали парите си.

Защото ако сложим ръка на сърцето, от актуалните смарт часовници най-успешен е и най-семплият - Pebble, който е с черно-бял дисплей, но за сметка на това има дълъг живот на батерията. Но това не е достатъчно, хората искат повече функции, по-хубав, по възможност цветен дисплей, най-различни сензори и всичко като от научно-фантастичен филм.

Със затаен дъх очакваме iWatch на Apple и се надяваме той да промени коренно нещата така, както навремето направиха iPhone и iPad и да сложи край на "недоправените" джаджи.

Но през последната седмица на пазара в САЩ и Великобритания се появиха два смарт часовника, продукция на глобални технологични гиганти - Gear Live на Samsung и джаджата на LG със семплото име G Watch. И двата работят с чисто новия софтуер Android Wear, създаден специално за т.нар. носими (wearable) устройства. Чрез Bluetooth те се свързват със смартфона, без който иначе показват само часа. Дали си заслужава покупката на тази "последна дума на техниката"?

Електронното издание wired.com им е направило подробен тест. Ето какви са изводите от него.

За какво са необходими? За разчистване на купищата имейли и SMS-и, които получавате през деня. От сензорния дисплей на часовника с пръст може да ги изтривате или да разглеждате без да бъркате в смартфона, комютъра и таблета. Часовникът вибрира леко на китката, когато получите съобщение. Виждате и актуалните градуси, облачета и други картинки, свързани с времето. Можете да ги използвате като "дистанционно" при слушане на музика през слушалки от телефона.

Но: дисплеят е малък и по време на шофиране, каране на колело или активно спортуване може да отклони вниманието ви, ако започнете да четете малкия дисплей. Обърнете внимание, все още няма приложения за фейсбук или туитър, които да работят с Android Wear.

За сметка на това с гласови команди може да изпращате SMS-и или директно да давате команди към смартфона да пусне избрана музика към слушалките ви през гласовия помощник Google Now. Казвате "Окей, Гугъл", и се отваря менюто, в което може да изберете дали да запишете съобщение, да настроите аларма, да направите търсене в гугъл или да намерите пътя до дадено място.

И двата часовника са прахо- и водоустойчиви на потапяне на дълбочина до метър.

Огромният проблем е краткият живот на батерията - не повече от денонощие и за двата модела. И все пак, ако обичате джаджите и искате винаги да сте "по последна мода", те са за вас. Но по-добре почакайте още малко.

Какви са добрите и лошите страни съответно на двата модела?

Samsung Gear Live

Цена - $ 199 (Във Великобритания - 169 лири стерлинги) 
Плюсове
Много способен за справяне със съобщенията. Издига на ново ниво гласовите команди, особено изпращането на SMS-и или питането в Google Now за нещо. Добър дизайн.
Минуси
Ужасен живот на батерията. Пипкаво гнездо за зареждане. Не може да свири музика, нито да снима или да осъществява видеоразговор. Дисплеят е твърде тъмен за слънчеви дни. Съживява се внезапно посред нощ, ако не сте го деактивирали

LG G Watch

Цена - $ 229 (във Великобритания - 159 лири стерлинги)
Плюсове
Удобството да имаш Google Now на китката си. Зареждачката е удобна. Брои стъпките.
Минуси
Масивен и нeудобен. Значително закъснение на предаване на съобщенията - повече от 5 минути. Постоянното вибриране при получаване на съобщение е досадно. Също не става за видео чат.