"Отговорът е прост, макар и необичаен - изпълних всичко, заради което бях избран, изпълних и повече. Необичаен е този отговор, защото по нашите ширини се приема за нормално като заемеш някакъв пост да се вкопчиш в него".

Така Калоян Топалов, председател на най-големия съд в страната - Софийския градски съд, обясни пред бТВ защо подава оставка и от поста, и от съдебната система въобще. По думите му оставането на председателския пост представлявало риск да се превърне в "съдебна номенклатура, каквато си имаме и без това достатъчно в тази държава".

По думите на Топалов той и екипът му са изпълнили всичко, за което са били избрани, при това в условия на безпрецедентни атаки срещу съда.

"Показахме, че дори в такива условия е възможно да се работи, показахме как се отстоява независимост на съдии и съд, понякога дори от самата държавата."

"Разочарованието е едно на ръка, то върви с поста. Чувствам се удоволетворен от свършеното, не виждам предизвикателство. Сега е моментът, в който хората, които остават в системата, да защитят постиженията, който някой е оставил за тях. Видя се, че може да се работи независимо от условията", обяви Топалов.

Според него оттеглянето не е абдикация, а и в държавата "има и други неща, които могат да бъдат правени".

Попитан за оттеглянето си като съдия въобще, Топалов допълни:

"Има други предизвикателства, на които може би бих могъл да откликна".

Той отрече спекулациите, че е бил сплашван или е оказван натиск, припомни, че не е имало по-проверяван съд от СГС за последните две години, а от проверяващи знае, че са идвали и с поръчка "да се открие нещо".Член на ВСС от женски пол, доколкото знам. В заявлението ми е ясно посочено, не напускам съдебната система. Според Топалов конфликтът му с главния прокурор Сотир Цацаров не е бил явен, а и споровете им били на тема прилагането на обективното позитивно право - тоест спазването на закона. 

Топалов отрече да му е бил оказван натиск, както и да има информация, че предстои разследване срещу него. Тези спекулации обаче можело да се ползват са сплашване на хора, които биха искали да се кандидатират за неговата длъжност и да работят.

"Няма никакво въздействие върху нас, защото не се поддаваме, аз лично, на натиск. Никой не си е позволил натиск, защото, струва ми се, стана ясно, че това по-скоро ще има обратен ефект", обясни юристът. 

Топалов заяви, че следващата седмица ще представи отчет за мандата си. Той припомни, че един от най-големите плоблеми на СГС са били забавяните с години дела и документи, докато сега в целия съд имало не повече от 5 души, които бавели актове над срока от 3 месеца.