Великобритания да плаща задълженията си към седемгодишния бюджет на ЕС до края на неговия програмен период през 2020 г., срещу което да получи преходен период в излизането от ЕС, през който да договори нови търговски споразумения с него и с трети страни.

Такова предложение според Би Би Си ще направи британскана министър-председателка Тереза Мей в реч във Флоренция в опит да разблокира зациклилите преговори за Брекзит. Радиостанцията се позова на неназован източник от кабинета.

Мей няма да назове конкретно число в речта си. Определянето му е работа на преговарящите екипи. Обаче от характера "щедрото и открито" предложение, което според "Даунинг стрийт" 10 тя се готви да направи, размерът на сумата се подразбира по ангажиментите, които Лондон е поел към сегашната многогодишна финансова рамка на ЕС (2014-2020 г.).

Срещу нея Британия ще постави условието за продължаващ достъп до единния пазар на ЕС през двегодишния преходен период. Амбицията на правителството е да не плаща за бъдещ достъп до европейския пазар, който обяви, че ще напусне с излизането на страната от съюза.

Би Би Си отбелязва, че цитираната сума изглежда по-щедра от тези, за които се е спекулирало досега, но е далече под очакванията на европейския главен преговарящ Мишел Барние. Освен това тя не включва британския принос към дългосрочни задължения на Съюза като изплащането на заеми и на пенсиите на неговите служители.

"Даунинг стрийт" 10 по-рано тази седмица опроверга информация във "Файненшъл таймс", в която се споменаваше същата сума като предложение в речта на Мей.

Преговорите за Брекзит, които започнаха през август, не отбелязват напредък по нито един от въпросите, по които 27-те в ЕС искат да има договореност, преди да седнат да обсъждат бъдещите си отношения с Обединеното кралство. Освен изходната му сметка те включват уреждането на правата на гражданите на ЕС във Великобритания и на британските граждани в ЕС и споразумение, което да избегне връщане на твърдата граница между британската провинция Северна Ирландия и Ирландската република.

Според наблюдатели Мей е избрала ренесансовия италиански град за място на речта си заради историята му на търговски и банкерски център, въплъщаваща ценности на свободното предприемачество, пазар и демокрацията, които са централни за британците.

"Политико" отбелязва и че Флоренция е градът на политическия мислител  от XV и XVI век Николо Макиавели.