Може да взривим най-мощната водородна бомба над Тихия океан като отговор на заплахите на Доналд Тръмп, обяви в Ню Йорк външният министър на Северна Корея, съобщи Си Ен Ен. Днес той ще говори от трибуната на Общото събрание на ООН.

"Това може да бъде най-мощният опит с водородна бомба, извършван досега над Тихия океан. Но, не знам точно каква ответна мярка ще избере Ким Чен Ун", каза пред журналисти дипломат номер 1 на Пхенян Ли Йон Хо.

Изказването му дойде малко след като севернокорейският вожд предупреди Тръмп, че ще плати висока цена за заплахите, които отправи срещу Пхенян в речта си пред Общото събрание на ООН във вторник и нарече американския президент "умопобъркан". 

Диктаторът Ким обяви, че обмисля възможен отговор срещу САЩ, като предупреди, че това ще е "най-висшата степен на твърдолинейна контрамярка срещу САЩ в историята".

Пхенян извърши най-мощния си ядрен тест на 3 септември и обяви, че е изпитал водородна бомба.

"Доналд Тръмп е умопобъркан и го предупредих, че ще плати скъпо за заплахите, които отправи срещу Северна Корея. Тръмп е негоден да изпълнява прерогативите на върховен главнокомандващ на САЩ. Той е мошеник и гангстер, който обича да си играе с огъня", се казва в специално изявление на Ким.

Със сигурност ще ударя "раздразнения американски сенилен старец", заканил се севернокорейският вожд, пише Си Ен Ен. И това ще бъде моят отговор на неговото "умствено разстроено поведение", допълнил той.

Обидите идват след като в речта си пред Общото събрание на ООН президентът на САЩ обяви, че "тотално ще разруши Северна Корея, ако заплашва САЩ или нейни съюзници". Тръмп иронично нарече Ракетчик комунистическия вожд.

На фона на изострящите се отношения между двете държави и персоналните закани и обиди снощи Доналд Тръмп обяви, че е подписал указ, който ще разшири възможностите на властите да налагат санкции на чуждестранни физически и юридически лица, които имат отношения със Северна Корея, предаде БТА.

Целта на новите мерки е затворената комунистическа държава да бъде убедена да прекрати своята ядрена и ракетна програма.

"Нашият нов указ ще отреже източниците на доходи, които финансират усилията на Северна Корея да разработва най-смъртоносните оръжия, известни на човечеството", каза Тръмп преди работен обяд с южнокорейския президент Мун Дже Ин и японския премиер Шиндзо Абе.

Той отбеляза, че САЩ могат да вземат на мушка севернокорейската текстилна промишленост, информационни технологии и други икономически сектори.

Тръмп похвали китайската централна банка, че е наредила на местните банки да прекратят незабавно бизнеса със Северна Корея.

Попитан дали все още е възможен диалог със затворената страна, Тръмп отговори:

"Защо не?"