Собственичката на козметичната империя L'Oreal и най-богата жена в света Лилиан Бетанкур почина на 94-годишна възраст, съобщи семейството й.

„Лилиан Бетанкур почина миналата вечер в дома си“, посочи в изявление нейната дъщеря Франсис Бетанкур Майерс.

Бетанкур, която бе основен акционер в L'Oreal, беше 14-ят най-богат човек в света по данни на списание „Форбс“, според което през март състоянието й се е изчислявало на 39,5 млрд. долара. Тя избягваше обществения живот, откакто през 2012 г. напусна управителния борд на L'Oreal, но името й остана често споменавано в медиите, след като нейни приближени бяха обвинени в това, че злоупотребяват с крехкото й психично здраве, пише БГНЕС.

През 2011 г. Бетанкур беше обявена за неспособна да управлява активите си, след като медицински доклад установи, че тя страда от деменция и умерена форма на болестта на Алцхаймер от 2006 г. Заплетеното дело предизвика скандал между Лилиан и дъщеря й и замеси дори и бившия президент Никола Саркози. Тогава Патрис дьо Маистр, който управлява финансите на Бетенкур, беше обвинен, че я е убедил да предостави средства - 120 000 евро, дадени на членове на партията на Саркози по време на президентската му кампания от 2007 г. Обвиненията срещу бившия държавен глава бяха свалени през октомври 2013 г. заради липса на доказателства.