Астронавтите на Международната космическа станция ще се сдобият скоро с нова високотехнологична играчка - ракета на SpaceX ще достави на борда суперкомпютър, дело на Hewlett Packard и, разбира се, НАСА.

Машината Spaceborne би била изключително ценна в космоса - с нея може да се моделира бързо и прецизно движението на станции и кораби.

Макар да не е с размерите на земните суперкомпютри, които често запълват няколко стаи, Spaceborne е сравнително обикновен като хардуер - процесори на Intel, бърза оптична връзка със скорост 56 гигабита в секунда с другите системи, солидна памет. 

Ключово предимство на компютрите в космоса е лекотата на охлаждането - докато на Земята то е едно от най-големите пера при поддръжката на наистина мощен компютър, в орбита и отвъд нея водното охлаждане е практически безплатно. Температурите близо до абсолютната нула спомагат за това.

Spaceborne обаче ще трябва да се справи с най-сериозния проблем - слънчевата радиация и другите излъчвания, които в космоса повреждат често необратимо сложната електроника. Неслучайно повечето компютри на МКС са зад солидни защитни панели. Новият суперкомпютър обаче действа на различен принцип - вместо допълнителен хардуер, в него се ползват софтуерни "слоеве" за откриване на грешките, корекция и защита. 

Сега на новия компютър му предстоят тестове - дали наистина може да се справи в тази среда. Ползата няма да е само за космическите изследвания, но ще помогне да създадем по-стабилни компютри и тук, на Земята.