При втория си опит за предложи свои заместници в Комисията на финансов надзор, шефката на институцията Карина Караиванова се "поправи". И номинира за двете вакантни места - за надзорници в секторите контрол на пенсионноосигурителния и на капиталовия пазар, действащи политици. Народното събраните трябва да се произнесе за кандидатите и според предложените имена едва ли този път ще има разнобой в управляващото мнозинство.

Първата номинация е на депутатката от ГЕРБ - трети пореден мандат Диана Йорданова. По професия тя е икономист и в момента е зам.-председател на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Пак тя водеше временнака комисия за проверка по т.нар. "НДК-гейт", което е ясен знак, че се ползва с доверие в групата на ГЕРБ.

Втората номинация на Караиванова този път е за настоящия зам.-министър на финансите Бойко Атанасов - тоест пак човек на политически пост в момента. Атанасов беше дълго време шеф на Националната агенция по приходите, но с идването на кабинета "Борисов" 3 той се раздели с данъчната администрация и зае място в политическия кабинет на Владислав Горанов. Според представители на управляващото мозинство, пожелали да не бъдат цитирани, Атанасов бил посочен от "Обединените патриоти".

Предисторията

КФН работи без двама титулярни зам.-председатели, при това в два от най-важните ресори, още от 2014 г. Карина Караиванова поиска през юли от парламента да гласува номинациите й за вакантните позиции. Стартирана бе процедура по избор, кандидатите Румен Соколов и Йордан Чомпалов бяха изслушани от депутатите, всичко изглеждаше наред, докато при гласуването предложенията на Караиванова бяха отхвърлени. Единствено представителите на ГЕРБ гласуваха "за", въпреки че нито един депутат не взе думата, за да мотивира подкрепата си. Странно, но след като се видя, че номинациите са отхвърлени, никой от управляващите не поиска повторно гласуване. 

Малкият коалиционен партньор "Обединени патриоти" не подкрепи Караиванова и предложенията й - без официални мотиви и обяснения. Неофициално обаче се призна - Караиванова не е "съгласувала" с управляващите партии кадровите си предложения. Да се разбира - не е питала кого биха предложили партиите.