Едва ли сте чували за Чарлз Тилман. Освен ако се интересувате от американски футбол, при това в детайли.

Чарлз Тилман е бивш играч на “Чикаго Беърс” и “Каролина Пантърс”. Той беше защитник и се отличаваше най-вече с умна игра. Знаеше как да отнема топката от нападателите на съперника и да обръща хода на играта.

12 сезона обличаше екипа на “мечките” от Чикаго и един на “Каролина”. Отказа се през миналото лято, когато символично подписа договор за един ден с “Беърс”, за да приключи в Националната футболна лига (НФЛ) на САЩ като играч на този тим. Два пъти излиза на финала “Супербоул”, като отборите му загубиха.

Имаше добра кариера, в която по официални данни е спечелил 51 милиона долара. Имаше и дейности (и още ги има), заради които си спечели почитатели из цяла Америка, не само в Чикаго. Веднъж съдбата спусна голямо предизвикателство пред семейството му.

За тези неща ще стане дума по-долу.

След оттеглянето си от гладиаторския спорт Чарлз стана анализатор по тв канала “Фокс”. Доста добра професия, тъй като предлага отлична заплата (поне 1 милион долара) и много свободно време. Второто е доста важно, тъй като е липсвало на Тилман в годините му на играч, а той има четири деца.

Хората, които познават Тилман обаче казват, че той не е човек за анализаторски стол в една от най-гледаните телевизии на Америка за най-обичания спорт. А парите не са най-важното, не само защото ги има.

Тези дни “Чикаго трибюн” написа, че Чарлз Тилман тренира, за да стане агент на ФБР. Няма официално потвърждение, тъй като бюрото просто не коментира такива неща. А Тилман и преди се е подготвял с агенти.

Миналото на Чарлз Тилман доказва, че той просто следва пътя си. ФБР не е някакво внезапно вдъхновение, дошло от гледане на филми и сериали.

Чарлз е роден в семейството на баща военен. Преди да заиграе в НФЛ той се дипломира като бакалавър по наказателно право в университета “Луизиана-Лафайет”. Посещавал е американски военни в Близкия изток като част от мисии. 

Чарлз Тилман със семейството си.

В интервюта след края на футболната си кариера през миналата година споделя, че подкрепя военните и полицаите и в бъдеще би искал да го прави като адвокат. 

При встъпването си в длъжност нов агент на ФБР трябва да е не по-възрастен от 37 години. Чарлз Тилман ще навърши толкова на 23 февруари 2018-а.

Той нашумя преди години извън терена, когато няколкомесечното му бебе трябваше да премине през трансплантация на сърце заради тежка форма на кардиомиопатия. Днес Тиана - втората дъщеря на атлета, вече е на 9 г. След изживения ужас Тилман основа фондация, която подпомага деца с тежки заболявания в Чикаго.

Благодарие на това спечели престижната награда “Уолтър Пейтън” на името на величие в американския футбол, която се дава от семейството на Пейтън на действащи играчи за благотворителна дейност.

Какво ли ще чуваме в бъдеще за агент Чарлз Тилман?