Няма индикации в Германия да върви кампания с фалшиви прокремълски новини през Facebook като тази на изборите в САЩ, обяви в свое обръщение основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг. Той е за първи ден на работа обратно в офиса, откакто се роди последното му дете.

"Работим, за да осигурим интегритета на германските избори този уикенд, от това да действаме срещу хилядите фалшиви акаунти, през партниране с институциите като Федералния офис за информационна сигурност, до споделяне на мерки за сигурност с кандидатите и партиите", заяви той.

В началото на септември Фейсбук обяви резултатите от разследване на изборите в САЩ миналата година. Бяха установени около 100 000 долара, похарчени от юни 205 до май 2017 г., свързани с около 3000 реклами от руски профили. Рекламите са споделени със специален съвет, проверяващ руското влияние в изборите. Основателят е наредил и пращането им в Конгреса.

Тази седмица обаче са изборите в Германия и основната грижа е за тях.

"Разглеждахме активността на акаунти, които сме премахнали и не сме открили досега подобен тип усилия в Германия", отбеляза Зукърбърг.

Той добави, че компанията му все по-бързо и ефективно се справя с подобни заплахи. И че фейсбук ще продължи да работи с правителството, за да се разбере пълната степен на руската намеса.

Първоначално Зукърбърг твърдеше, че фалшивите новини не могат да повлияят на изборите, определяйки идеята като "луда".

Ето и пълното изказване на основателя на Facebook: