Кметът на Истанбул Кадир Топбаш изненадващо подаде оставка, съобщи електронното издание на в. "Хюриет" тази вечер. Топбаш заема поста от цели 13 години. Той е от партията на президента на Турция Редгеп Тайип Ердоган - "Партия на справедливостта и развитието".

"Подавам оставка, но оставам в партията", декларира бившият вече кмет на специална пресконференция - "Никога не съм казвал, че съм уморен. Не оставям общината в дългове", допълва Топбаш, цитиран от "Хюриет".

Оставката идва в момент, в който в общинската администрация текат дебати заради върнати от кмета промени в районирането на града, приети преди това от Общинския съвет. Според Топбаш обаче поправките щели да навредят на общината. В крайна сметка те влизат в сила, след като мнозинството на "Партията на справедливостта и развитието" ги гласува повторно. 

Бившият градоначалник заявява, че не се чувства обиден от прегласуването, винаги е бил свързан с партията, приемал е критики. Но не може да забрави неуважението и омразата, с което някои хора са се отнесли към него. 

"Опитахме се да не правим грешки. Грешките и предателствата не трябва да се бъркат. Тези, които вършат предателства, не заслужават прошка. Но аз съм горд", казва още Топбаш.