Земетресение с магнитуд 3.4 по скалата на Рихтер е регистрирано от китайския сеизмологичен център в североизточната провинция на Северна Корея Хамгьон-Пукто. Епицентърът е приблизително на същото място, като на предишното плитко земетресение от 3 септември, за което се оказа, че е предизвикано от изпитание на ядрено оръжие.

Това дава основание за твърдения, че е възможно режимът в Пхенян да е направил нов тест в рамките на своята ядрена програма. Земетресението е регистрирано в 16:29 часа пекинско време (11:29 българско) на дълбочина от нула метра.

Геофизическият институт на Китай заяви, че става дума за "вероятна експлозия". Според агенцията, следяща за неразпространение на ядреното оръжие, това е "необичайна сеизмична активност", която се проучва и подробностите ще бъдат обявени по-късно.

Метеорологичният институт на Южна Корея не изключва това да е обичаен трус, защото не засича характерни звукови вълни, създавани от изкуствено предизвикани земетресения.

Предишният ядрен опит бе засечен от американския геофизически институт първоначално с магнитуд 5.6 и дълбочина от 10 км, но после данните бяха коригирани на магнитуд 6.3 и дълбочина 0 км.

Сегашното земетресение е много по-слабо от всички 6 ядрени опита - първият от октомври 2006г. бе с магнитуд 4.3.

Новината идва в края на седмица, през която лидерите на САЩ и КНДР си размениха остри реплики. Във вторник, пред общото събрание на ООН, Доналд Тръмп заяви, че може да се наложи САЩ да унищожат изцяло Северна Корея,  ако Пхенян не намали ядрените си опити.

 

В петък Ким Чен Ун пък репликира, че ще укроти с огън ненормалния американски изкуфял старец.