Мислите, че основните теми на прокремълската пропаганда са свързани само с геополитически интереси - Украйна и нейните "фашисти", "разпадащите" се християнски ценности в Запада, опита за влияние на общественото мнение, когато в САЩ или някъде в Европа има избори - както беше и за президентския вот във Франция, както е и за парламентарния в Германия, който е в неделя? С наближаването на Зимните олимпийски игри в Южна Корея през 2018 и бъдещото Световно първенство по футбол през лятото догодина, на което домакин е Руската федерация, спортът става все по-важна тема за дезинформацията на режима в Кремъл. За това предупреждава анализ на европейската мрежа за разобличаването на фалшиви новини и пропаганда в полза на режима на Владимир Путин - euvsdesinfo.eu. 

Покрай двете спортни събития, които чукат на вратата и скандалите с допинг в руския спорт, прокремълските медии са във фаза "защита". А тя се състои в конспиративната теория как световният спорт е завладян от "Англо-саксонската спортна мафия". Обширен анализ по темата се появява неотдавна в прокремълското издание на английски език Katehon.com и в чешка медия, неведнъж хващана в пропаганда - Zvedavec.org. Статията разказва как руските спортисти, уличавани в допинг, са "жертвено агне" на Запада, който "си затваря очите за своите допинг терминатори". Фабулата е общо взето следната - в последната година Световната антидопинг организация, която се управлявала (неслучайно) от англо-саксонци, участва в конспирация срещу руския държавен спорт. Освен това се одобрявали препарати, които да помагат на "западните спортисти", които постоянно били на допинг, но "хващали" само руснаците, които иначе не употребявали такъв.

Интересно е кой стои зад сайта Katehon.com. Това е руският бизнесмен Константин Малофеев, който е списъка с хората, срещу които и ЕС, и САЩ наложиха санкции, тъй като подкрепя и финансира прокремълските бунтовници в Източна Украйна. Пак Малофеев стои и зад "медийната" група на пропагандата на Москва "Царград", която промотира "православните ценности" в противовес с "разпадащия се Запад". Katehon неотдавна излезе със статии как ЦРУ има план за "физическо унишожение" на Путин, както и че в САЩ е имало преврат и Конгресът е обявил икономическа война на... ЕС и Русия едновременно.

В спорта обаче нуждата от фалшиви новини явно е голяма в последно време и направо процъфтява заради двете големи събития - Олимпиадата и футболния Мондиал. Една от последните конспирации в прокремълските медии е свързана с бившия управник на Грузия Михаил Саакашвили, а "злото", което иска да сътвори с подкрепа на Запада, стига и до саботаж на Световното първенство по футбол в Русия. Трите стъпки на "плана" - Саакашвили е "американска марионетка", ерго - иска да се върне в Украйна, за да изпълни план на ЦРУ и последно - планът е да провали едновременно Световното и президентските избори в Руската федерация.

Саакашвили, който след като напусна Грузия, където е издирван, получи украинско гражданство и бе губернатор на Одеса, практически в момента е персона нон-грата и в Украйна. Президенът Петро Порошенко му отне гражданството, забрани му да влиза в страната, а преди дни това се случи незаконно, според украинските власти. "Планът" в три стъпки е разкрит от "Независимая газета", която редовно попада в европейския дайджест за фалшиви новини. А как Саакашвили може да изпълни схемата си срещу Русия и Световния футбол? Научаваме от сайта за пропаганда topwar.ru -  САЩ и ЦРУ искат да свалят Петро Порошенко от власт и да го заменят със Саакашвили, защото Порошенко не искал да обяви война на Русия...

Всъщност първи съобщения в прокремълски издания как Западът се отпитва да прецака и Световното първенство по футбол, и изборите в Русия през 2018 датират още от... 2016. Тогава тези издания гърмяха, че забраната на руски параолимпийци да участват в олимпиадата в Рио (забрана, дошла заради разкрития за допинг - б.р.), всъщност цели саботаж на събитията през 2018-а. 

Пак в архивите на откритата от европейската мрежа срещу пропагандата и фалшивите новини дезинформация откриваме как периодично се появяват съобщения, че представителите на Световната антидопинг организация са "размислили" и не обвиняват Русия в "държавноконтролиран допинг". И почти винаги истинските новини оборват това твърдение.