Научен орган с представители на 29 европейски страни призова за по-строга регулация на алтернативната медицина, като определя "хомеопатията" като "нонсенс" и предупреди, че "промотирането и употребата на хомеопатични продукти крие сериозни рискове".

Становището е на Европейския академичен научен консултативен съвет (EАSAC), организация, която представлява националните академии на 29 европейски държави, в това число и Кралското общество на Великобритания, пише "Индипендънт".

Сред поддръжниците на хомеопатията и лечението с билки са принц Чарлз, а лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин и министърът на здравеопазването Джеръми Хънт са сред парламентаристите, които са подписвали предложения в тяхна полза. Сред известните личности, които са фенове на алтернативната медицина, са Юсеин Болт, Пол Макартни, Дженифър Анистън, Хилъри Клинтън, Дейвид Бекъм, Синди Кроуфорд.

Съветът осъжда хомеопатията с остър тон. В 12-странично становище органът обобщава сериозно научно проучване и заключава, че хомеопатията е научно неправдоподобна и няма нищо повече от плацебо ефект върху пациентите.

"EАSAC публикува това становище, за да засили и потвърди тази силна и добре обоснована критика", се казва в доклада.

Според него хомеопатичните лекарства могат да бъдат опасни, защото могат да отложат лечението на пациентите със средства от традиционната медицина и така да се стигне до нежелани усложнения.

Съветът препоръчва държавите от ЕС да създадат регулации за това, което според него са заблуждаващи реклами от хомеопати, да премахне хомеопатичното лечение от осигурителния пакет на общественото здравеопазване и да се изискват етикети на хомеопатичните продукти, на които ясно да се оказват какво съдържат и в какви количества.

Хомеопатията използва силно разредени вещества, които причиняват симпомите с надеждата, че така ще излекува хората. Лечението е много популярно в западния свят като хомеопатичната индустрия е оценена на 1 млрд. евро в ЕС през 2015 г. с годишен ръст от около 6%. 

Основана е върху идеи, развити през 90-те години на 17-и век от германския лекар Самуел Ханеман. Според Националната здравна служба на Великобритания няма убедителни доказателства, че хомеопатията е ефективна. Въпреки това две болници, които работят със Националната здравна служба и редица практики на общопрактикуващи лекари, също предлагат хомеопатия. През юни изпълнителният директор на службата Саймън Стивънс поиска на това да се сложи край, като нарече хомеопатията "в най-добрия случай плацебо и злоупотреба с оскъдните средства на Националната здравна служба".

Плановете да се отрежат хомеопатията и други лечения като билколеченията от финансиране с обществени средства целят да се спестят на обществения здравен фонд поне 250 млн. лири годишно.

Хомеопатията твърди, че лекува  широк диапазон от болести - от тревожност до астма.

Принц Чарлз веднъж коментира принципите на лечение на хомеопатията:

"Корените ѝ са в древната традиция, която интуитивно е разбирала нуждата да се поддържа баланс и хармония между нашите умове, тела и природния свят."

Миналата година Американската федерална комисия по търговия обяви, че започва да налага по-строги стандарти за етикети на хомеопатичните продукти, като на тях трябва ясно да се упоменава, че липсват доказателства, че продуктите действат.