САЩ няма да нанесат удар по Северна Корея, защото са уверени, че тя разполага с ядрено оръжие, което може да бъде използвано като ответна мярка.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизионния канал НТВ.

"Американците не само подозират, а със сигурност знаят, че Пхенян разполага с ядрени бомби. Президентът Владимир Путин неведнъж е казвал, че е невъзможно да си представим, че американците или който и да било друг имат стопроцентова информация за всички без изключение обекти в Северна Корея", каза Лавров.

Той уточни, че няма намерение да защитава КНДР. А просто искал да каже, че всички са съгласни с такъв анализ на ситуацията.

Лавров се надява, че тази логика ще бъде взета предвид и от аналитиците във Вашингтон. В противен случай според него ситуацията може да излезе извън контрол и да се стигне до "много непредсказуем пик, и ще страдат хиляди и хиляди, десетки хиляди, ако не и стотици хиляди съвсем невинни граждани в Южна Корея, в Северна Корея, разбира се, и в Япония, а и Русия и Китай са съвсем наблизо".

Изявлението му последва поредната размяна на остри реплики между режима на Ким Чен Ун и американския президент Доналд Тръмп. Севернокорейският външен министър Ли Йон Хо първо заяви, че "все по-неизбежно става обстрелването с балистични ракети на територията на САЩ". В отговор Тръмп написа в туитър, че Ли и Ким могат "да не просъществуват дълго".