Българинът М. Б. (41 г.) е осъден на 6 години и половина в Бразилия за наркотрафик.

Това съобщиха за Клуб Z юридически източници от Сао Паулу.

"Той пострада заради бездействието на българската държава", коментира присъдата Чавдар Николов - доскорошният ни посланик в Бразилия. Той бе отзован по обвинение, че не е уведомил българските власти за освобождването от затвора и експулсирането на щангиста Гълъбин Боевски. Дипломатът разказа за патилата на М. Б. през май и историята бе публикувана единствено от списание Клуб Z. (Ако не сте си купили брой 3 на списанието, можете да я прочетете ТУК.)

Факсимиле от публикацията в брой 3 на списание Клуб Z.

Ето какво се случва с М. Б.

През септември 2013 г. той се обадил по телефона от Сао Паулу в българското посолство в столицата Бразилия и помолил за съдействие. Българинът споделил, че живеел и работил в Гърция. Примамен бил от едно предложение на български граждани за добра работа в Бразилия.

Нищо неподозиращият М. Б. се хванал на въдицата. Когато дошъл в Сао Паулу обаче, разбрал, че няма никаква работа за него.

Сънародникът ни поставил въпроса пред хората, които го поканили. Те му казали, че няма работа, че ще трябва да се прибере, но същевременно ще трябва да вземе със себе си за Европа два куфара. И той веднага разбрал за какво била цялата работа - да го превърнат в наркомуле.

В един момент българинът успял да се измъкне от трафикантите. Останал без пукната пара, но с паспорта си, той се обадил в българското посолство и разказал какво се е случило с него. Попитал дипломатите могат ли да му съдействат с пари за билет до България.

"В замяна обеща да сътрудничи на българските власти и да разкрие целия наркоканал веднага щом се прибере в родината", сподели пред Клуб Z Чавдар Николов.

Посланикът незабавно информирал и външното, и вътрешното министерство в България. Посолството помолило за спешен отговор, но така и не го получило.

Посланик Чавдар Николов напразно молил българските власти да помогнат на М.    Снимка Веселин Боришев

С помощта на българи, живеещи в Сао Паулу, дипломатите ни успели да го уредят временно да се настани в приют за чужденци там. Скоро обаче сънародникът ни пак се обадил и помолил за съдействие за връщане в България, тъй като в приюта условията били страшно мизерни.

От мисията пуснали още две грами до София. Отговор на искането на М. Б. обаче така и не бил получен. По същото време се разразил скандалът с неочакваното завръщане у нас на щангиста Гълъбин Боевски. Той бе осъден на 9 години и 4 месеца затвор през 2011 г., но миналата есен бе експулсиран от Бразилия и се прибра в България.

Заради историята с олимпиеца посланик Чавдар Николов бил спешно привикан да дава обяснения в София. И докато бил у нас, дипломатът получил информация, че наркотрафикантите открили М. Те му дали 3 килограма кокаин и той се запътил с тях към летище "Гуарульос" в Сао Паулу. Още преди да стигне до аерогарата обаче, сънародникът ни бил арестуван. Това станало на 29 октомври 2013 г. Две години по-рано - на 24 октомври 2011 г., на същото летище е заловен Боевски.

"От външно министерство в София ми казаха, че внасят в Министерския съвет решение да бъдат отпуснати пари за билет на М. Б. Обаче вече беше късно, което им и казах", споделя Чавдар Николов. И допълва: т момента, в който М. Б. се обади в посолството, до задържането му изминаха един месец и две седмици. Време, напълно достатъчно българските институции да се задействат и да му помогнат."

М. не получава помощ. А преди близо месец съдия от Сао Паулу го осъжда на 6 години, 5 месеца и 23 дни затвор при общ начален режим. Отделно българинът е осъден да плаща в продължение на 647 дни глоба в размер на една тридесета част от минималната работна заплата в Бразилия.

Факсимиле от присъдата на М. Б.

Българинът ще лежи в затвора за чужденци в град Итаи, на 350 километра от Сао Паулу. Там бе и Гълъбин Боевски. След близо година и половина ще излезе решение за експулсирането на М. Б. То ще бъде взето от пръвосъдния министър. Последна дума обаче ще има съдия. И той ще реши дали осъденият да бъде изгонен от Бразилия веднага, или след като изтърпи цялото наказание, или още известен период от него. До края на живота си М. Б. няма да има правото да стъпва в Бразилия.

Гълъбин Боевски, който бе осъден на 9 години 4 месеца затвор, се завърна в България още на втората година след ареста. Той обаче разполагаше с достатъчно пари да наеме добър адвокатски екип. Докато при М. Б. положението далече не е същото.

"Така и не се намери нито един български държавен орган, който да предотврати поне в този случай още в зародиш трафика на наркотици. И не само това, а поне да бъде разкрит някой от организаторите на подобни престъпления у нас", коментира отзованият посланик Чавдар Николов. "Министър Кристиан Вигенин е запознат с въпроса. Но и той не направи нищо. Затова смятам, че и г-н Вигенин трябва да понесе своята лична отговорност за бездействието на всички дирекции в министерството, работещи под негово ръководство. Тъжно е, че бе обърнато прекалено много внимание на завръщането на Гълъбин Боевски, вместо да бъде оказана помощ на М. Б. Случая с М. го смятам за много по-важен и съществен. Лично за мен осъждането му е позор за българското външно министерство", допълни дипломатът.

Така изглежда един от корпусите в затвора в Итаи.    Снимка Федерална полиция на щата Сао Паулу

Още преди два месеца от българското Министерство на външните работи отговориха на запитване на Клуб Z, че знаят за случая с М. Б. Версията им съвпадаше във всичко с тази на Чавдар Николов с изключение на готовността на българина да сътрудничи на нашите власти, като издаде наркоканала. "Борисов не се е съгласил да предостави известните му сведения по въпроса на българското посолство, а също така и на бразилските власти", казаха тогава от МВнР.

"Това не е истина. М. Б. е бил готов да даде информацията, но едва след прибирането си в България", контрира Чавдар Николов.

Същевременно дипломатът спечели на първа инстанция делото, което заведе срещу Министерството на външните работи за своето отзоваване. Съдът постанови, че прекратяването на посланическия мандат в Бразилия е незаконно. Мотивите са, че МВнР не е спазило никакви процедурни правила и изисквания за издаването на подобна заповед. Тя и отправените към Николов обвинения не отговарят на действителността.

"Не е задължение на един посланик да знае кога една страна ще експулсира този или онзи чуждестранен гражданин. Още повече че Гълъбин Боевски излезе свободен и България няма никакви основания да го арестува, тъй като у нас няма никакви обвинения срещу него", каза Чавдар Николов.