"Носят се много слухове - каква е била цената на едно разпределение на дело. Говореше се за цена от 5000 лв. - да бъде разпределено на един съдия. Оттук нататък започваха тарифите главоломно да нарастват – в зависимост от делото, от услугите."

Това каза все още действащият председател на Софийския градски съд Калоян Топалов тази вечер пред Би Ай Тв при Сашо Диков. Топалов, който подаде оставка, считано от дата 3 октомври, призна, че говори без доказателства.

"Говореше се за някакви суми в рамките на стотици хиляди, понякога дори, в зависимост от интереса – до милиони евро. Става дума за търговски спорове", призна председателят в оставка.

Той можел да гарантира, че за двете си години начело на съда е свел тези явления до единични случаи.

"Засега не смятам да влизам в политиката. Но никога човек не трябва да казва "никога", обяви съдията, мразен от цялото мнозинство в досегашния Висш съдебен съвет.

"Политици основно стават хора, които не стават за нищо сдруго. Идват - така - трудно говорещи, трудно могат да кажат името си, но с една единствена цел – да се облагодетелстват."

Той каза, че причините за оставката му - а именно, че е изпълнил мисията си, били неатрактивни, защото истината винаги не е атрактивна.

Той разкри, че е канен от всевъзможни страни да не подава оставка.

"Различни политически партии, включително и парламентарно представени, се опитаха да направят контакт с мен, да се опитат да ме убедят да не подавам оставка. Че аз съм единственият гарант за промените в съда.

Каквито контакти се опитаха да осъществят с мен и хора от ВСС, забележете - от мнозинството! Които се опитаха да ми кажат, че аз съм единственият човек, който е направил нещо за този съд през последните 20 години, и си заслужавало да продължа", каза съдията.

"Но през повечето от времето бяхме абсолютно сами, така да се каже , на барикадата. Трябваше да отвоюваме града от мафията и го направихме", каза магистратът, обстрелван от ВСС с непрекъснати проверки.

Той пак повтори, че е реализирал програмата си и затова си тръгва.

"Смея да твърдя, че щяхме да се справим доста по-бързо и доста по-добре, ако не се пречеше на СГС, включително и от тези, които ми гласуваха доверие – т.е. от ВСС."

Той обяви, че е подлаган на всевъзможни проверки, включително и поръчкови. А в съда идвали инспектори, които директно казвали, че са пратени да му "намерят нещо".

За прословутия доклад за СРС-та, който като че ли окончателно вбеси "кафявите" медии, ВСС и прокуратурата срещу него, той каза, че в резултат на него е постигната резултатност от 95 % на исканията спрямо годните доказателства.

"Това са около 50-60 пъти по-малко искания за СРС в сравнение с 2009-2010 г. Резултатът от тях в крайна сметка - ефективността беше под 9-10 %."

Обаче истината е, че прокуратурата (Цацаров написа срещу него писмо до ВСС, защото не им бил съдействал, нищо че той подготви доклада, б.р.) "... повече искаше да се вдигне някакъв шум. Към настоящия момент нито е извършена проверката, нито има някакъв резултат от нея – както се казва, всяко чудо за три дни". 

"Ако трябва да бъдем откровени: ако не бяха прекалили предходното ръководтво и не бяха се самозабравили, никога нямаше да бъдат сменени.

Имахме едни безкрайни проверки една след друга, на които не са се „радвали“ нито едно от предходните ръководства на съда."

На забележката на Сашо Диков, че той и Лозан Панов са "двете огромни грешки на съдийската мафия във ВСС", той отговори с усмивка:

"Надявам се такива грешки да не са изключение. Макар че аз съм леко скептичен. Единственото нещо, от което съм разочарован, това са част от колегите.

Много хора, които вдигаха лозунги, нито един от тях не дойде впоследствие."

Проблемът е, че живеем в едно общество на комплексирани страхливци. Много хора знаят много неща, но нито един не се осмелява да застане с лието си, с името си."

"Бяхме подложени на безпрецедентна атака – такова нещо не се е случвало на нито един председател на нито едни съд. Поне през последните 30-ина години, доколкото аз си спомням.

Тезата, че за се оттеглям, защото ме е страх от някакви бъдещи проверки, не е нищо друго, освен да бъде заплашен някой друг такъв „самостоятелен електрон“, да не вземе да се вдигне да промени нещо."