Хиляди хора излязоха тази вечер на протести в различни точки на Германия, предадоха световните агенции.

Шествията са срещу крайно дясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), която стана третата парламентарна сила в страната. Това поне сочат резултатите след края на изборния ден.

Най-големите митинги се проведоха в Берлин и Франкфурт. Хиляди хора обкръжиха централата на АзГ в столицата, където нейните членове празнуваха изборния успех. Протестиращите скандираха лозунги срещу партията и наричаха нейните членове и лидери "Нацистки свине". Те замеряха с бутилки полицията пред сградата.

Още преди изборите победителката Ангела Меркел заяви, че няма да влиза в коалиция с АзГ. А съпартиецът й, християндемократът Елмар Брок, призова крайната десница да бъде изолирана в паламента.

Успехът на АзГ разтревожи евреите както в Европа, така и в САЩ, предаде Ройтерс.

Роналд Лаудер - президентът на базирания в Ню Йорк Световен еврейски конгрес, нарече Ангела Меркел "истински приятел на Израел и еврейския народ" и заклейми успеха на АзГ в момент, в който антисемитизмът по целия свят нараства.

"Отвратително е, че АзГ - позорно реакционно движение, което напомня на най-лошото от миналото на Германия и трябва да бъде забранено, сега има възможността да прокарва ужасната си платформа в германския парламент", заяви той.

Европейският еврейски конгрес призова центристките партии да се придържат към обещанията си да избягват коалиция с АзГ.

"Някои от позициите, които тя (партията) възприе по време на предизборната кампания, показват тревожно равнище на нетолерантност, което не е виждано в Германия от десетилетия насам и което, разбира се, е предмет на голямо безпокойство за германските и европейските евреи", се казва в изявление на организацията.

От Централния съвет на евреите в Германия заявяват, че изборните резултати са потвърдили най-лошите му опасения, и призоваха другите партии да останат обединени в противопоставянето си срещу АзГ.

"Партия, която толерира дясното екстремистко мислене в своите редици и насажда омраза към малцинствата, сега ще бъде представена в парламента и почти всички провинциални парламенти - изтъкна председателят на съвета Йозеф Шустер. - Очаквам нашите демократични сили да покажат истинското лице на АзГ и нейните празни, популистки обещания."

На другия полюс е Марин льо Пен - лидерката на крайно десния Национален фронт във Франция, която достигна до втория тур на президентските избори тази пролет:

"Браво на нашите съюзници от АзГ за историческото им представяне! Това е нов знак, че хората в Европа се събуждат", написа тя в туитър.