Новият стар канцлер на Германия ще бъде Ангела Меркел и това е една очаквана новина.

Какво ни казват изборите в най-голямата европейска страна?

Първо, има сериозно намаляване на подкрепата за двете най-големи партии, които са близо до центъра. СДП получи най-ниския си резултат в своята нова история - 20 на сто от гласовете, а ХДС/ХСС изгубиха почти 8 на сто от подадените гласове в сравнение с 2013 г. Свободните демократи се връщат в Бундестага с около 10 на сто, а Зелените и Левите - посткомунисти, получават по 9 на сто.

Новина номер едно на изборите е резултатът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" - 13.5 на сто. В бивша Източна Германия резултатът на АзГ е 21 на сто. Без съмнение съвкупните резултати показват отчетливо поляризация на вота към крайнодясно и крайноляво, при това при впечатляващ икономически растеж и ръст на жизнения стандарт на немското общество, в което около 80 на сто от гражданите могат да бъдат отнесени към средната класа.

Очевидно загубата на подкрепа за партиите на статуквото може да се обясни най-вече с един основен фактор - миграцията. Миграцията е и ключовата дума при обяснението на впечатляващия резултат на АзГ. По време на предизборната кампания тази партия беше често наричана "нацистка", въпреки че подобно определение е пресилено. В рамките на твърде лявоориентираната политическа система на Германия, АзГ наистина може да бъде квалифицирана като крайнодясна, но в по-широк европейски контекст тя е типичен представител на националпопулистката вълна, подхранвана от кризите на ЕС, и преди всичко кризата, свързана с миграцията.

Интерпретациите на изборите в Германия вече ясно следват основните политически разделения. Представителите на либералното статукво се хвалят с отблъскване на популистката опасност вследствие победата на Меркел. Самите националпопулисти са щастливи с високия резултат на АзГ. А наблюдаващите процеса от определена дистанция могат да видят и предупрежденията, отправени от немския избирател към статуквото, предполагащи ангажимент на стария нов канцлер и нейната бъдеща коалиция "Ямайка" към промени, които да повишат сигурността и стабилността както на Германия, така и на цяла Европа.

Ако Меркел заложи на стари лаври, следващите избори в Германия могат да се окажат доста по-разтърсващи от тези, които бяха проведени днес.

Препечатваме коментара от страницата във фейсбук на автора. Заглавието е на редакцията.