Точно 10 на брой са номинираните за нов лидер на "Движение България на гражданите" преди конгреса на партията на 30 септември. Формацията на Меглена Кунева е последната в Реформаторския блок, която събира най-висшия си орган - Националното събрание, след провала на последните парламентарни избори. Заради лошите резултати на Реформаторския блок, от който формацията е част, Меглена Кунева подаде оставка. Преди това се отказа и от участие в листите. А през август по предложение на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер стана част от комитет за статута и финансирането на европейските политически партии.

Въпреки това първа по номинации за нов лидер от местните структури е именно Кунева. Освен нея партийци харесват за свой председател още 9 души.

Сред тях е бившият вицепремиер в кабинета "Станишев" Даниел Вълчев. Той обаче отдавна съобщи, че искал да се оттегли от оперативната политика и очакванията засега били да не ревизира тази си позиция.

Номинации от местните структури има и бившият кмет на Плевен и съпредседател на ПГ на Реформаторите в предишния парламент Найден Зеленогорски. 

Очакванията обаче са и той да си направи отвод и формацията да заложи на младо лице. Още след оставката на Кунева се заговори, че това ще е младият бивш депутат Димитър Делчев, който също се радва на номинации от местните структури. Той и бившият му млад колега в парламента Антони Тренчев бяха посочени от Кунева да водят партията до провеждането на конгрес, който първоначално бе планиран за май. Малко по-късно обаче Тренчев напусна ДБГ. Това се случи и с друг ексдепутат - Настимир Ананиев.

Сред останалите посочени от местните структури кандидат-лидери са общинският съветник в София Стефан Марков, бившият депутат и заместник на Кунева Димитър Танев.

Останалите четирима са Богдана Станоева, Живко Табаков, Стефан Вълков и Стоян Грозев.

Четвъртото национално събрание на ДБГ е на 30 септември в София. Очаква се след това да се решава и съдбата на Реформаторския блок, след като СДС отдавна преизбра лидера си Божидар Лукарски. Николай Ненчев от БЗНС също запази поста си, но в последно време формацията му е част от общи политически декларации на други извънпарламентарни партии - в компанията на ДСБ и "Да, България". НПСД пък не е част от Блока още отпреди изборите, на които се яви в коалиция с партията на Лютви Местан - ДОСТ.