"Радвам се, че започва по същество, за да се разберат тези лъжи."

Това каза днес доскорошният областен управител на София-град Веселин Пенев, който се яви на първото дело срещу него за продажба на дялове от т. нар. Царски конюшни на бул. "Ал. Дондуков" и "В. Левски".

Пенев каза на влизане пред журналисти, че не го притеснява нищо в съдружията, които е подписвал, но те са станали обект на "фриволно тълкувание" от прокуратурата и нарече "хвърлени обвиненията" срещу него.

В залата е и представител на Министерството на финансите, което по презумция е частен ищец за пропилените средства, както и представител на областната управа на София-град 

Адвокат Ина Лулчева обаче атакува иск и пълномощно, издадени от Живка Такева, докато тя беше зам.областен на София и в известен период и.д. областен (тя е дъщеря на Янка Такева - шеф на синдиката на учителите към КНСБ, иначе е завършила Лесотехническия университет, но бе назначена от ГЕРБ в ръководството на "София Тех парк", б.р.).

Такева е упълномощила адвокат, но само за досъдебната фаза - не и за делото.

През януари 2017 г. прокуратурата внесе в СГС обвинителен акт срещу Веселин Пенев и Юлия Димитрова-Цекова, лицензиран оценител.

Става въпрос за скандала с продадените на безценица т. нар. Царски конюшни на бул. "Дондуков" и бул. "Васил Левски" в столицата, за който в първите дни на септември 2016 г. алармира лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Пенев е обвинен за умишлена безстопанственост на повереното му държавно имущество и за това, че в качеството си на длъжностно лице съзнателно е сключил неизгодни сделки, от което са произлезли значителни вреди за държавата, пишат от прокуратурата.

Ето как изглежда според обвинението сделката с частта от Царските конюшни, която беше продадена на фирма "Евротрансбилд", собственост на Янко Иванов, бивш шеф в КТБ:

 На 8.07.2016 г. в гр. София, като длъжностно лице  от името и за сметка на държавата, при условията на продължавано престъпление - с 3 (три) деяния, съзнателно сключил 3 (три) неизгодни сделки, по силата на които е прекратена съсобственост между държавата и юридическо лице чрез транслация на притежаваната от държавата част в полза на юридическото лице, а не чрез обособяване на реални дялове със статут на частна държавна собственост и при най-благоприятния за българската държава ред, като продал на „Е.“ ЕООД три недвижими имоти - частна държавна собственост, за сумата общо от 658 870.00 лева без ДДС при обща пазарна стойност на имотите към същата дата в размер на 10 989 000.00 лева без ДДС, от които са произлезли значителни вреди за българската държава в общ размер на над 10 млн. лв, по-точно - 10 330 130.00 лв.

Освен това адвокатите се възпротивиха, че и област София претендира 10 млн лв. и попитаха това други 10 милиони ли са.

Делото се гледа от състав с председател Снежина Колева, която гледаше казусите срещу Веселин Пенгезов и Христо Бисеров. Поради нередовното упълномощаване съдия Колева днес не даде ход на делото.